Ministrul Litvinenco răspunde criticilor pentru promovarea unor magistrați cu probleme // „Guvernarea PAS se află într-un război dur cu sistemul corupt şi parazitar”

Cornelia Cozonac
06/11/2021
Foto: CIJM

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că acceptă critica, „proces firesc într-o democrație”, dar aceasta trebuie să fie reală și nu inventată. Litvinenco răspunde astfel criticilor legate de promovarea la Curtea Supremă de Justiție a unor magistrați cu probleme de integritate, printre care Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală, despre care și portalul Anticoruptie.md a scris că ar avea proprietăți neconforme cu veniturile salariale.  

Opoziția parlamentară, dar și foști parteneri de coaliție din Blocul ACUM, au criticat PAS pentru că i-ar fi întors datoria lui Musteață pentru serviciile oferite de acesta în lupta împotriva procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo. Magistratul și-a dat votul în Consiliul Superior al Procurorilor pentru suspendarea procurorului general.   

„Critica guvernării și a acțiunilor sau inacțiunilor sale este un proces firesc într-o democrație. Societatea civilă, dar şi opoziţia politică trebuie să fie critică şi proactivă, mai ales în raport cu angajamentele pe care puterea le-a luat în faţa cetăţenilor. Aceste critici trebuie să ducă la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, dar nu la creşterea raitingurilor şi vizualizărilor. Ele trebuie să ducă la eficientizarea instituţiilor statului şi actului de guvernare. De aceea, criticile, ca să aibă efect pozitiv asupra statului şi societăţii, trebuie să fie reale, nu inventate, să fie coerente şi consecvente, dar nu oportuniste şi pentru a obţine un interes imediat. Dar, cel mai important, ele trebuie să fie credibile, adică să vină de la cei care sunt cu adevărat bineintenţionaţi şi vor binele acestei ţări şi cetăţenilor săi. Cu alte cuvinte, ele trebuie să se ghideze după agenda cetăţenilor, nu al politicienilor sau grupurilor de interese. Critica de dragul criticii este un semn de slăbiciune şi lipsă de idei. De exemplu, nu poți să critici o măsură pe care chiar tu anterior ai promovat-o și încă într-o formă cu mult mai radicală. Aceasta este o lipsă de coerenţă şi, dacă vreţi, de caracter”, susține ministrul Justiției.

Sergiu Litvineco afirmă că guvernarea PAS se află într-un război dur cu sistemul corupt şi parazitar, care a dus Republica Moldova în pragul falimentului, care „a alungat sute de mii de oameni din ţară şi a scos miliarde din visteria ţării, din banii câştigaţi cu trudă de oameni”.

„Noi avem mandatul cetăţenilor şi voinţa politică să schimbăm lucrurile aşa cum am promis. Noi vom curăţa instituţiile de paraziţi şi le vom face să lucreze în interesele cetăţenilor, fiindcă ei merită”, menționează Litvineco pe pagina sa de Facebook.

Mai mulți experți, dar și foști parteneri de coaliție din Blocul ACUM, au criticat dur Ministerul Justiției, dar și majoritatea parlamentară a PAS pentru promovarea în CSJ a unor magistrați cu probleme de integritate, printre care Dorel Musteață și Plămădeală.  

Cornelia Cozonac
06/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii