Moldovagaz a achitat consumul de gaze naturale pentru luna ianuarie

Ion Chișlea
14/02/2022

Moldovagaz a transferat în întregime către concernul rus Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate Republicii Moldova în luna ianuarie și există toate șansele să poată transfera și plata pentru consumul din prima jumătate a lunii februarie.

Potrivit unui comunicat al companiei Moldovagaz, luni a fost achitată suma de 8,86 milioane de dolari, aceasta fiind tranșa finală din cele 127.985 milioane de dolari, care trebuiau achitate pentru perioadă respectivă.

Directorul Moldovagaza Vadim Ceban este optimist și în ce privește plata pentru jumătatea lunii curente, care trebuie făcută până pe data de 20 februarie, „Sper să reușim, suntem în grafic, lucrăm”, a relatat el pentru Anticorupție.md.

Potrivit comunicatului, actualmente compania se ocupă de acumularea de la consumatorii finali a tuturor plăților pentru luna ianuarie în ansamblu, precum și a volumului curent consumat în luna februarie, pentru a transfera către Gazprum  plata pentru gazul contractat.

Ceban a mai adăugat că în această lună Moldovagaz va putea plăti și taxa pe valoarea adăugată pentru gazele importate. Spre comparație, în ianuarie, așa cum Moldovagaz nu reușea să acumuleze suma necesară,  guvernul a permis amânarea achitarea TVA.

Potrivit contractelor încheiate, consumatorii non-casnici trebuie să achite facturile până la data de 15 a fiecărei luni, iar cei casnici, până la data de 20.

În luna ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE)  a aprobat o nouă majorare a tarifelor pentru gazul livrat consumatorilor, la solicitarea Moldovagaz, pe motiv că tarifele vechi nu acopereau prețul gazului procurat de la Gazprom. Tariful stabilit a fost de 15 lei și 18 bani pentru un metru cub de gaze.

Ion Chișlea
14/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii