„Nivelul prețurilor va rămâne înalt”. Banca Națională a Moldovei prognozează o inflație de 20,6% în trimestrul trei

Ion Chișlea
15/02/2022
Guvernatorul BNM Octavian Armașu

Banca Națională a Moldovei (BNM) se așteaptă ca rata anuală de creștere a prețurilor să ajungă la 20,6% în trimestrul trei, însă ar putea să crească și la  27% dacă vor interveni evenimente imposibil de anticipat pentru moment.

Guvernatorul BNM Octavian Armașu a menționat marți, în cadrul conferinței de prezentare a raportului trimestrial despre inflație, că după trimestrul trei creșterea prețurilor ar urma să se tempereze, iar în trimestrul doi din 2023 inflația va ajunge la 6,4%, revenind în coridorul țintit de politica monetară a BNM.  

Potrivit guvernatorului, a fost depășit vârful scumpirilor la gaze și alimente, acum suntem la nivelul de vârf al scumpirilor la combustibili. În continuare, ritmurile de creștere a prețurilor vor fi mai mici, dar nivelul prețurilor va rămâne înalt. De exemplu, pe parcursul întregului an 2022, cererea la petrol pe piețele internaționale va fi mai mai mare decât oferta și nu putem să ne așteptăm la o scădere a prețurilor la produsele petroliere în viitorul apropriat.

În cazul tarifelor reglementate, urmează scumpirea anunțată a energiei electrice și a altor servicii, cum ar fi cel de livrare a apei, de asemenea, urmează și alte scumpiri în lanț provocate de scumpirea resurselor energetice și a carburanților. 

Referindu-se la cauzele inflației actuale, care la sfârșitul lunii ianuarie a ajuns la 16,56%, guvernatorul BNM spune că aceasta a fost generată de suprapunerea mai multor factori în 2021.

Creșterea prețurilor din exterior a lovit exact când economia moldovenească și, respectiv, cererea agregată creșteau foarte rapid. Cele mai mari majorări le-au avut prețurile la carburanți, la produsele alimentare, fiind vorba de un efect creat la nivel global. În plus, în octombrie a urmat criza gazelor și creșterea bruscă a prețurilor reglementate.

Ion Chișlea
15/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii