„Noi avem dovezi”. Episcopul Marchel riscă să piardă dreptul de a sluji în Catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Bălți

Ilie Gulca
05/12/2023
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel,

Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, luptă să obțină înapoi reședința episcopiei și Catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Bălți, lăcașul unde slujește episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, al Mitropoliei Moldovei subordonată Moscovei.

Arhidiaconul Maxim Sturza din cadrul Mitropoliei Basarabiei a confirmat pentru Portalul Anticoruptie.md demersurile făcute în acest sens și a spus că este un proces anevoios.

Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, Antonie, a declarat pentru TV Nord că își continuă eforturile să recupereze mai multe edificii de cult.

„Noi avem dovezi că sunt ale noastre, au aparținut, au fost construite de înaintașul, de primul Mitropolit Visarion Puiu, care a păstorit aici, la Bălți, și ele trebuie să revină proprietarilor de drept. Și aici bănuim că nu va fi ușor. Oricum, dreptatea este de partea noastră și noi vom insista să se facă dreptate și să triumfe adevărul”, a spus ierarhul.

În contextul trecerii galopante a parohilor Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, reprezentant al grupării proruse din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, a evocat numele dictatorului sovietic Iosif Stalin ca protector al păcii împotriva „fasciștilor români”.  

„Cine ne învinovățește pe noi cum că am fi biserică ocupantă? Cei care, în 1918, sunt cei care după cum spun ei, au fost poftiți”, a spus el.

„Tare poftiți de moldoveni, încât le rupeau mâinile ca să vină în Moldova, pe atunci numită Basarabia în ospeție. Și ei au venit cu nagaica și cu mitralierele și au uitat să se întoarcă înapoi din ospeție, până când nu le-a amintit Stalin: adică oameni buni, aveți obraz, aveți măsură!”

Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți a fost construită în perioada 1923-1933, în perioada păstoriei Mitropolitui Visarion Puiu.  

Ilie Gulca
05/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii