Noi membri, la colegiile CSM. Printre aceștia, magistrați care au emis decizii dubioase și au judecat tineri în timpul evenimentelor din aprilie 2009

Anticoruptie.md
22/10/2016
Adunarea generală a judecătorilor. Foto: CIJM

Magistrații au ales, la Adunarea generală a judecătorilor, noi membri ai colegiilor specializate ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Printre aceștia sunt și câțiva judecători controversați, ajunși anterior în vizorul opiniei publice pentru judecarea tinerilor în timpul evenimentelor din aprilie 2009 sau pentru emiterea unor decizii dubioase. 

La Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor au fost aleși Dumitru Gherasim, Petru Moraru și Nelea Budăi. Noii membri ai Colegiului de selecție sunt Nicolae Craiu, Alexandru Gheorghieș, Liliana Catan și Mihail Macar, iar la Colegiul disciplinar a fost ales Anatolie Galben.

Nelea Budăi este și în prezent membră a Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, mandatul ei urmând să expire pe 26 decembrie 2016. De asemenea, magistrata este vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, fiind avansată în această funcție de preşedintele Nicolae Timofti, deşi, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, a fost suspectată de SIS că a admis probe false într-un proces şi care a nedreptăţit o femeie sterilizată chirurgical din greşeala medicilor. Ulterior CEDO a dictat despăgubiri de 12.000 de euro acestei femei. Deşi oficial nu are afaceri şi trăieşte doar din salariu şi pensie, Nelea Budăi are două maşini şi o casă evaluată de experţi la peste cinci milioane de lei. Magistrata apare frecvent în rapoartele CSM privind procedurile disciplinare iniţiate pe marginea unor decizii îndoielnice. De asemenea, Budăi se numără printre judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău care au menţinut decizia Judecătoriei sectorului Buiucani, emisă de Galina Moscalciuc, prin care a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo.

Anatolie Galben este unul dintre magistraţii care au judecat tineri în timpul evenimentelor din aprilie 2009. În 2014, Nicolae Timofti a respins candidatura judecătorului atunci când CSM a propus reconfirmarea acestuia în funcţia de judecător de drept comun. „Datele indicate în avizul de verificare al SIS vizează încălcarea de către judecătorul Anatolie Galben a principiului imparţialităţii în cadrul examinării unor dosare şi trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta (...) CSM a scăpat din vedere unele circumstanţe care trebuie să fie luate în calcul şi coroborate cu statutul judecătorului”, se arată în nota trimisă la Consiliu Superior al Magistraturii, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. Membrii CSM au înaintat repetat candidatura acestuia, iar Nicolae Timofti ar trebui să emită un decret. 

La eveniment au participat 334 de judecători din totalul de 403 în funcție.

Anticoruptie.md
22/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii