O misiune europeană va începe de săptămâna viitoare să evalueze instituţiile de drept din Moldova

Anticoruptie.md
27/11/2015
Foto: ZdG

Un grup de experţi europeni, condus de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, Laura Codruța Kövesi, va începe de săptămâna viitoare, 30 noiembrie, să evalueze Centrul Național Anticorupție (CNA) și Comisia Națională de Integritate (CNI), anunţă un comunicat al Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Aceasta vine la Chişinău alături de alţi 14 experţi care vor fi implicaţi într-un amplu exercițiu de evaluare a mai multor instituţii de drept din ţara noastră, inclusiv Curtea Constituțională, Procuratura Generală, Institutul Național de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, Ombudsmanul și Ministerul de Justiție.  

Experţii, care vin de la instituţii similare de peste Prut, vor propune la final un şir de recomandări în ceea ce priveşte organizarea şi modul de activitate al instituțiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă al sectorului Justiție, sistemul antispălare de bani și sistemul anticorupție.

Exerciţiul de evaluare este organizat la iniţiativa Parlamentului şi Guvernului Moldovei, în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX (Instrumentul de Schimb de Informații și Asistență Tehnică al Uniunii Europene). Autorităţile planifică să încheie exerciţiul în martie 2016 şi spun că recomandările principale vor fi discutate în cadrul unor mese rotunde publice.

Anterior, Livia Săplăcan, șefa Biroului de informare, relații publice și purtătoarea de cuvânt a DNA, a precizat pentru portalul Anticorupţie că Kövesi vine la Chişinău nu în calitate de reprezentantă a DNA, așa cum anunţase mai devreme Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, ci în calitate de expertă. 

Anticoruptie.md
27/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii