ONG-urile îi cer lui Stoianoglo să se concentreze pe marile dosare de corupție și nu să se răfuiască prin metode ilegale cu societatea civilă și presa

Mădălin Necșuțu
05/10/2021

Mai multe organizații din societatea civilă au condamnat, marți, declarațiile scandaloase făcute de procurorul general Alexandr Stoianoglo la adresa mai multor ONG și instituții mass-media potrivit cărora mai multe organizații ale societății civile, dar și organizații de dezvoltate, duc o companie de discreditare la adresa sa.

Reacția lor vine după ce Stoianoglo a făcut publice conversațiile din telefonul interceptat al fostului șef al Procuraturii Anticorupție de pe vremea lui Vlad Plahotniuc – Viorel Morari, aceasta din urmă fiind cercetat penal în mai multe dosare.

„Declarațiile Procurorului General, în virtutea funcției pe care o ocupă și a instituției pe care o reprezintă, sunt calomnioase și nefondate. Noi, semnatarii acestei declarații, regretăm că resursele Procuraturii Generale sunt utilizate pentru filajul OSC-urilor, reprezentanților și activităților acestora, în loc de lucruri de primă importanță pentru Republica Moldova, cum ar fi: investigarea devalizării sistemului bancar, a Laundromat-ului sau finanțarea ilegală a partidelor politice. De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea că procurorul general a admis cu bună știință și în interes personal publicarea unor informații din investigațiile penale, care sunt confidențiale. Divulgarea corespondenței private și a materialelor urmăririlor penale constituie infracțiuni potrivit Codului penal”, se arată într-un comunicat comun al nu mai puțin de 13 ONG-uri.

Semnatarii mai precizează că acuzațiile lansate de procurorul general au avut scopul de a distrage atenția publică de la problemele din procuratură, cum ar fi lipsa progresului în investigarea devalizării marilor dosare de corupție.

„Atacul procurorului general s-a produs exact în ziua în care au fost publicate mai multe investigații în baza documentelor #PandoraPapers, care scot în prim-plan cazuri de corupție la nivel înalt și spălare a banilor prin intermediul paradisurilor fiscale, deviind atenția de la acestea”, mai precizează reprezentanții societății civile.

Luni, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a criticat declaraţiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în care acesta a acuzat actuala guvernare și partenerii de dezvoltare că îl discreditează. Litvinenco a catalogat mesajul lui Stoianoglo ca fiind unul „disperat, prin care acesta încearcă să se victimizeze”.

La rândul său, Stoianoglo a spus că este victima unei campanii de denigrare lansată concercat la adresa sa. Procurorul general precizat că atât Președinția, cât şi mai multe organizații neguvernamentale, precum Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE), Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Freedom House au îndreptat armele împotriva lui.

Mai mult, instituţiile neguvernamentale au realizat recent studii în care au criticat activitatea procurorului general. Potrivit lui Stoianoglo, toate sugestiile și concluziile sunt regizate și au ca scop discreditarea instituției pe care o conduce.

„Totul este rezultatul unui scenariu punctual pus la cale cu implicarea directă a „unor grupări criminale, politicieni, prin intermediul așa-ziselor ong-uri independedenre și ale experților”, a conchis Stoianoglo.

Mădălin Necșuțu
05/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii