Organizațiile de media, despre amânarea examinării cererii de cesionare a licenței TV8: „CCA invocă motive ce îi depășesc atribuțiile legale”

Anticoruptie.md
29/09/2017
Foto: TV8

Mai multe organizații neguvernamentale de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, își exprimă îngrijorarea față de tergiversarea vădit intenționată de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a cesionării licenței de emisie a postului de televiziune TV8 către ONG-ul Media Alternativa.

În cadrul ședinței de miercuri, 27 septembrie, membrii CCA au refuzat pentru a doua oară să ia o decizie privind cererea de cesionare a licenței TV8 de la Analitic Media Grup SRL către Media Alternativa. Astfel, postul de televiziune rămâne în proprietatea unui agent economic și nu poate să beneficieze de granturi externe. Drept motivare, Consiliul a invocat o pretinsă datorie a TV8 față de o asociație de protecție a drepturilor de autor.

Într-o declarație comună a organizațiilor neguvernamentale și a membrilor Consiliului de Observatori ai postului de televiziune TV8, semnatarii susțin că motivele prezentate de CCA depășesc atribuțiile legale ale autorității de reglementare a domeniului – relațiile dintre deținătorul licenței și alți agenți economici.

„Constatăm cu dezamăgire că CCA, având calitatea legală de «reprezentant şi garant al interesului public în domeniul audiovizualului», «garant al apărării interesului public în domeniul comunicării audiovizuale pe principii democratice şi a drepturilor consumatorului de programe», și fiind obligat de lege să supravegheze respectarea «exprimării pluraliste de idei şi de opinii în cadrul programelor transmise de radiodifuzorii aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova», în fapt, a devenit avocat al intereselor economice care, la modul normal, trebuie să fie preocuparea exlusivă a agenților economici și, respectiv, a organelor abilitate. Ne exprimăm convingerea și alarmarea că o asemenea înțelegere și abordare a propriilor atribuții de către CCA îl îndepărtează de exercitarea misiunii prescrise de legislație și, în consecință, prejudiciază «domeniul comunicării audiovizuale pe principii democratice»”, se arată în declarație.

ONG-urile solicită Consiliului să-și reconsidere atitudinea față de această problemă și „să facă dovada unei preocupări reale și sincepe pentru dezvoltarea adecvată a domeniului anume în interes public, așa cum dictează și litera, dar și spiritul legii”.

Postul de televiziune TV8 s-a lansat pe piaţa media din Republica Moldova acum câteva luni, prin rebrandingul TV7. Despre reorganizarea TV7, a anunţat în februarie 2017, Chiril Lucinschi, fost deputat PLDM. Ex-parlamentarul declara că a convenit cu doi copii ai săi, Petru şi Alexandra, fondatorii TV7, să cedeze 75% din acțiunile postului asociației de jurnaliști care şi-au propus să reformeze televiziunea. Chiril Lucinschi a fost reţinut de procurorii Anticorupţie cu puţin timp înainte de lansarea TV8. 

Anticoruptie.md
29/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii