Pactul influenței maligne: Tiraspolul și Comratul, mobilizate pentru păstrarea Moldovei în zona de influență a Federației Ruse

Ilie Gulca
19/06/2024
Emisiunea „Dialoguri cu Președintele Transnistriei” cu liderul secesionist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Foto: novostipmr.com

Pe 17 mai, postul de televiziune „Pervîi Pridnestrovski” din Transnistria a recurs la un detaliu tehnic cu care a surprins publicul de pe ambele maluri ale Nistrului. Redacția principalului post de televiziune de la Tiraspol a difuzat pe Youtube emisiunea „Dialoguri cu Președintele Transnistriei”, cu subtitrare în limba română, în care liderul secesionist, Vadim Krasnoselski, a vorbit despre cum distruge Moldova economia Transnistriei. 

Editorialistul oficiosului Novostipmr.md, Andrei Safonov, spune că apariția subtitrelor românești pe ecranul „Pervîi Pridnestrovski” nu este „nicio mișcare ascunsă” și că transnistrenii vor doar ca locuitorii de pe malul drept al Nistrului să știe poziția Tiraspolului. „Totul este normal și respectuos”, menționează el, ca moldovenii să citească literele românești „alergătoare” din partea de jos a ecranului după ce în Moldova „a fost impus de sus alfabetul latin în 1989”. 

În ajunul referendumului pentru integrarea europeană a Moldovei și al alegerilor prezidențiale stabilite pe 20 octombrie 2024, purtătorul de cuvânt principal pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Comisiei Europene, Peter Stano, observă o coordonare mai largă a forțelor pro-Kremlin în Republica Moldova, inclusiv cu implicarea unor actori din regiunile transnistreană și cea găgăuză. 

În opinia expertului Comisiei Europene, actorii proruși manipulează informațiile privind procesul de integrare europeană al Moldovei și provoacă temeri nefondate în rândul societății moldovenești. El se așteaptă ca aceste eforturi să se intensifice în continuare.

Politologul de la Tiraspol Andrei Safonov explică implicarea spontană a Tiraspolului în campania propagandistică împotriva referendumului pentru integrarea europeană printr-un „interes firesc” al transnistrenilor „pentru ceea ce se întâmplă la Chișinău”. „Nu suntem indiferenți față de cine va guverna Moldova și ce punct de vedere va încerca să impună Chișinăul atât poporului Moldovei, cât și Transnistriei”, a afirmat el. 

Declarațiile politologului transnistrean contrastează cu retorica ferventă a Tiraspolului, care invocă pretinsele referendumuri din 1991 și 2006 în favoarea independenței, unirii cu Rusia și pledoaria pentru integrare eurasiatică. 

 

Justificarea unei eventuale agresiuni din partea Rusiei împotriva Moldovei 

 

Institutul pentru Studiul Războiului estimează că acuzațiile tot mai coordonate și tot mai intense ale Tiraspolului și Comratului la adresa Chișinăului se înscriu în retorica Kremlinului cu privire la justificarea agresiunii Ruseie împotriva Ucrainei.

 

Unul dintre argumentele Kremlinului pentru invazia Ucrainei este că Kievul ar fi încălcat Acordurile de la Minsk, „forțând” Rusia să declanșeze războiul pe scară largă pe 24 februarie 2022. Institutul pentru Studiul Războiului a comparat solicitările de „apărare” ale Comratului  și Tiraspolului din partea Rusiei cu narațiunea similară celei din jurul Acordurilor de la Minsk. Acest fapt, subliniază experții Institutului, denotă că Kremlinul orchestrează un efort comun al actorilor pro-ruși din Găgăuzia și Transnistria pentru a destabiliza Moldova din interior.

Pe 28 februarie 2024, liderul separatist Vadim Krasnoselski a convocat așa-zisul „Congres al Deputaților transnistreni”, care a solicitat „sprijin diplomatic” din partea Rusiei ca răspuns la pretinsele presiuni în creștere din partea Chișinăului. La aproximativ o lună de la demersul Tiraspolului, pe 20 martie, guvernatoarea regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guţul, în cadrul unui interviu pentru publicația rusească „Izvestia”, a cerut „protecție” din partea Rusiei pentru etnicii găgăuzi, invocând aceleași pretinse presiuni din partea Chișinăului.

Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei suspectează conducerea de la Comrat de intenția de a organiza în viitorul apropiat un congres similar celui de la Tiraspol prin care să solicite „protecția” / „zașcita” Moscovei împotriva „abuzurilor din partea Chișinăului”.

Utilizarea unui cuvânt care înseamnă atât „apărare”, cât și „protecție”, în opinia experților Institutului pentru Studierea Războiului, are menirea să seteze condițiile necesare Kremlinului să interpreteze „apărare” într-un sens militar, „dacă preferă acest lucru”.

Politologul Andrei Safonov spune că estimările Institutului pentru Studiul Războiului sunt „ilogice”, deoarece Tiraspolul insistă pe respectarea unor „acorduri recunoscute la nivel internațional, inclusiv formatul „5+2”, care nu au nimic în comun cu tematica militară”. Ceea ce vrea Transnistria, insistă el, este „libera activitate economică externă” și „libera circulație a fluxurilor de mărfuri și pasageri”.  Biroul Politici de Reintegrare nu vede „pregătiri” pentru aplicarea scenariului unei eventuale agresiuni a Rusiei împotriva Moldovei. Subliniind că pledează constant pe calea negocierilor în soluționarea dosarului transnistrean, Chișinăul menționează că formatul de negocieri „5+2” nu poate să fie convocat în condițiile războiului din Ucraina și că singura platformă funcțională de dialog în momentul de față este „1+1”.

Nici Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova nu vede riscuri în acțiunile concertate ale Tiraspolului și Comratului. În opinia responsabililor acestei instituții, acțiunile actorilor din cele două regiuni urmăresc „să provoace panică în societatea moldovenească”, și nu scenarii care ar prezenta „riscuri reale”.    

Mai multe detalii accesați din articolul integral:

https://www.expert-grup.org/ro/biblioteca/item/2703-pactul-influen%C8%9Bei-maligne-tiraspolul-%C8%99i-comratul-mobilizate-pentru-p%C4%83strarea-moldovei-%C3%AEn-zona-de-influen%C8%9B%C4%83-a-federa%C8%9Biei-ruse

Ilie Gulca
19/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii