Parlamentul European a aprobat un plan de sprijin pentru Republica Moldova de 1,9 miliarde de euro // Pentru ce vor fi folosiți banii

Cornelia Cozonac
11/03/2025

Parlamentul European a votat marți un plan de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, acesta fiind el mai mare instrument de sprijin din istoria Republicii Moldova. Programul prevede suma de 520 de milioane de euro în granturi și 1,5 miliarde de euro - împrumuturi cu dobândă redusă. Planul a fost adoptat cu 499 de voturi pentru, 117 împotrivă și 44 de abțineri. Resursele financiare ar urma să fie folosite pentru reforma justiției, lupta cu corupția și pentru diferite programe de asistență pentru populație.  

„Ca negociator-șef pe acest dosar, sunt foarte bucuros că am obținut votul final, iar banii vor ajunge în Republica Moldova începând cu luna viitoare”, a scris pe paginia sa de Facebook, europarlamentarul român Siegfried Muresan. „Votul istoric de astăzi, cu o majoritate clară, arată că suntem uniți la nivelul Parlamentului European în a sprijini și mai mult Republica Moldova în următoarea perioadă. Rezultatul de astăzi este și meritul conducerii proeuropene de la Chișinău și al oamenilor din Republica Moldova care au rezistat amenințărilor dinspre Federația Rusă și au susținut clar parcursul european al țării”, a mai declarat europarlamentarul român.

Guvernul Moldovei urmează să vină cu un plan concret de utilizare a banilor oferiți, afirmă premierul Dorin Recean, citat de RFI, într-o corespondență de la Chișinău. Chiar în aceste zile, susține Recean, „discutăm cu Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea a Comisiei Europene, despre proiectele din Planul de Creștere”.

Țara noastră va primi un ajutor în valoare de 1,9 miliarde de euro, dintre care prima tranșă va veni la sfârșitul lunii aprilie. Acești bani nu sunt doar cifre pe hârtie – ei înseamnă investiții în proiecte mari, cu beneficii importante pentru cetățeni, precum 3000 km de drum reparat, 35 de școli-model, platforme industriale unde să vina fabrici și uzine ca să creeze locuri de muncă. Despre asta este Uniunea Europeană – familie care ne susține atunci când avem nevoie și care investește în viitorul nostru. În următoarea lună vom veni cu un plan concret de utilizare a banilor oferiți, susține prim-ministrul R.Moldova.

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul UE privind Mecanismul de reformă și creștere pentru Moldova. Președinta Maia Sandu a mulțumit statelor membre UE pentru ajutorul oferit, menționând că acest sprijin va permite autorităților să accelereze reformele, să impulsioneze economia, dar și să consolideze reziliența în fața provocărilor tot mai mari. 

Potrivit Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, cele aproape 2 mlrd de euro vor susține sectoarele-cheie, consolidând creșterea economică a Moldovei și integrarea sa pe piața Uniunii Europene. Finanțarea va fi oferită de două ori pe an, în baza cererilor Guvernului Moldovei și corelată cu progresul înregistrat în reforme și investiții prioritare. 

Mecanismul de reformă și creștere pentru Moldova este un pilon fundamental al Planului de creștere pentru Moldova, propus de Comisia Europeană în octombrie 2024. Acesta va sprijini Republica Moldova în perioada 2025-2027 și se estimează că va furniza până la 385 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Aceste împrumuturi vor avea condiții extrem de avantajoase, cu perioade lungi de rambursare și rate ale dobânzii avantajoase, spun oficialii europeni.

De asemenea, ajutorul oferit de UE va juca un rol esențial în realizarea Strategiei Cuprinzătoare a UE pentru Independența Energetică și Reziliența Republicii Moldova, care urmărește reducerea dependenței Moldovei de sursele nesigure de energie din Rusia și integrarea completă a acesteia pe piața energetică a UE.

În acordul provizoriu, Consiliul și Parlamentul European au convenit să majoreze fondurile totale cu 100 de milioane de euro sub formă de granturi, comparativ cu propunerea inițială a Comisiei. De asemenea, co-legislatorii au decis creșterea ratei de prefinanțare de la 7% la 18% din suma totală prevăzută prin Mecanism.  

Cornelia Cozonac
11/03/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii