Patimi în jurul panglicii „Sfântul Gheorghe”//Stamate: „El va zice că și-a pus litera ”V” pe mașină deoarece pe mama/soția/fiica o cheamă Valentina?”

Viorica Mija
12/04/2023
Colaj CIJM

Panglica „Sfântul Gheorghe” poate fi purtată în circumstanțele în care aceasta nu justifică sau glorifică agresiuni militare, crime de război sau împotriva umanității. Este răspunsul Curții Constituționale (CC) la sesizarea reprezentanților PSRM, care a fost pronunțat marți, 11 aprilie. De altă parte, președinta comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, deși spune că CC a luat, teoretic, o decizie corectă, totuși crede că punerea ei în aplicare va fi un proces extrem de anevoios.

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au solicitat opinia magistraților instanței constituționale privind Legea prin care a fost interzisă purtarea panglicii, dar și utilizarea simbolurilor „V” și „Z”, utilizate de armata rusă în războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Domnica Manole, președintele Curții Constituționale, a explicat că dacă simbolurile sunt utilizate în scopuri științifice, educaționale, în contextul expozițiilor cu caracter științific/educațional, a reprezentațiilor de teatru, film ori al activităților de reconstituire istorică, pedeapsa nu ar trebui aplicată. În schimb, cei care folosesc aceste simboluri pentru a promova acțiunile militare și agresiunea urmează să fie trași la răspundere. 

„Curtea a admis că unele din simbolurile analizate ar putea avea conotații multiple. Astfel, legea  prevede sancțiuni, atât pentru situațiile în care simbolurile interzise sunt utilizate fără intenția de a propaga acțiunile de agresiune militară, crimele de război sau crimele împotriva umanității, cât și pentru situațiile în care se urmărește transmiterea mesajelor, care nu pot fi tolerate într-o societate democratică”, a subliniat președinta Curții Constituționale.

„Pur teoretic, Curtea apreciază corect. Însă, cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar. Nu exclud că agenții constatatori vor evita să aplice amenzi din motivul că vor trebui să demonstreze ulterior, în instanța de judecată, dacă contravenientul a utilizat simbolul anume în scopul propagării războiului (etc). Și dacă el va zice că și-a pus litera ”V” pe mașină deoarece pe mama/soția/fiica o cheamă Valentina?”, a comentat decizia Olesea Stamate, președinta comisiei juridice din Parlament.

CC a venit și cu explicații mai ample, după ce subiectul a stârnit discuții în controversă. 

„Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității. Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a constatat că articolul din Codul contravențional care sancționează utilizarea simbolurilor în discuție nu stabilește dacă utilizarea acestora trebuie să urmărească vreun scop pentru a fi sancționate. Nu poate fi dedusă nici obligația instanțelor de judecată de a analiza contextul în care au fost comise faptele sancționate de acest articol.Curtea a decis că agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol și să constate scopul urmărit de persoana vizată, pentru că nu în toate cazurile sancționarea pentru utilizarea unui simbol urmărește realizarea vreunui scop legitim. Odată constatată urmărirea unui scop legitim pentru aplicarea sancțiunii, instanțele de judecată trebuie să aplice o pedeapsă proporțională cu gravitatea faptei.”, subliniază magistrații CC.

Parlamentul a votat în septembrie 2022 proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z! și Panglica „Sfântul Gheorghe”. Persoanele care nu țin cont de această lege riscă să fie sancționate cu amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

Înainte ca deputata Olesea Stamate să prezinte proiectul de lege, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna principală a Parlamentului. După ce proiectul a fost prezentat, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul în semn de protest.

Viorica Mija
12/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii