Patru candidați au rămas în cursa pentru fotoliul de procuror general al R.Moldova

Valeria Vițu
29/10/2019
PG

Ministerul Justiției a anunțat, în seara zilei de marți, numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general al R.Moldova. Aceștia sunt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Lista candidaților selectați urmează a fi propusă Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pentru a decide cine va fi viitorul procuror general.

 „Urmare a unei săptămâni de lucru asupra dosarelor depuse de candidații la funcția de procuror general și a celor două zile pline de interviuri, vă comunic că am preselectat 4 candidati, care vor fi propuși CSP spre selecția finală.Țin să menționez că, Comisia a evaluat obiectiv toți candidații, și a decis, prin consens, asupra candidaților preselectați. Sper că vă veți convinge de obiectivitatea aprecierii, vizualizând înregistrarea video a interviurilor, care va fi disponibilă, începând cu a doua jumatate a zilei de mâine. Totodată, cred că au fost spulberate orice dubii vizavi de intenția Guvernului de a limita competența CSP în selectarea candidaților, propunând în lista scurta, nu 2, ci 4 candidați, dintre care 3 sunt procurori sau fosți procurori”, afirmă ministra Justiției, Olesea Stamate, pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției se arată că, Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general a analizat candidații ținând cont de pregătirea, abilitățile profesionale, integritatea și calitățile personale ale acestora.

Precizăm că, membrii Comisiei, cei care au decis asupra candidaturilor pentru funcția de procuror general sunt: Olesea Stamate, ministra Justiției, Raisa Botezatu, fost judecător, James Hamilton, expert internațional în domeniul procuraturii, Sergiu Băieșu, doctor în Drept, profesor universitar, Igor Boțan, director executiv al Asociației Obștești „Asociația pentru Democrație Participativă", reprezentant al societății civile și Petru Bobu, fost procuror, avocat. Petru Bobu a fost desemnat în componența Comisiei de președintele Parlamentului, în locul lui Dumitru Postovan. 

Amintim că, 20 de candidați s-au înscris în concursul pentru funcția de procuror general, demarat de Ministerul Justiției, la sfârșitul lunii septembrie. 

La 16 septembrie, Legislativul a votat modificările propuse de Guvern la Legea cu privire la Procuratură. Este vorba de noul mecanism de numire a procurorului general, care prevede selectarea candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste scurte, propuse de Ministerul Justiției. Anterior, candidatul la funcția de procuror general era selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP.

Candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care, cel puțin cinci ani, în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcție de avocat, sau ofițer de urmărire penală. 

Valeria Vițu
29/10/2019Become a Patron!

Comentarii