PDM cere Procuraturii pornirea unei cauze penale pentru uzurparea puterii de către actuala guvernare

Mariana Colun
15/08/2019
Foto: captură privesc.eu

Reprezentanții Partidului Democrat vor depune mai multe plângeri la Procuratura Generală în care vor denunța acte de abuz și exces de putere, dar și alte ilegalități care ar fi fost comise de actuala guvernare. Totodată, democrații vor depune și o solicitare de pornire a unei cauze penale pentru uzurparea puterii în stat. Declarațiile au fost făcute de un grup de deputați democrați în cadrul unui briefing de presă, organizat înainte de ședința Parlamentului.

„Va fi o provocare pentru Procuratura Generală să investigheze faptele semnalate de noi. În comparație cu cei de la guvernare, noi nu ne vom permite să ne expunem public înaintea procurorilor și judecătorilor. Nu vom face presiuni asupra lor să dea o anumită soluție. Așteptăm doar obiectivitate”, a subliniat Pavel Filip.

Parlamentarii din fracțiunea Partidului Democrat susțin că vor semnala și în fața partenerilor externi pretinsele acte de abuz împotriva opoziției, dar și încercările de fraudare a alegerilor de către reprezentanții guvernării.

„Ne îngrijorează acțiunile de șantaj împotriva opoziției și capturarea instituțiilor de stat rând pe rând. Primarii sunt amenințați. Desfășurarea acestor alegeri este compromisă”, a mai declarat Pavel Filip.

Precizăm că, la 5 august curent, prin ordonanţa noului procuror general interimar, Dumitru Robu, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de fosta guvernare a Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al PG, „au fost constatate erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar, Igor Popa, la 23 iulie 2019, aceasta fiind anulată”.

Amintim că, la 23 iulie, Procuratura Generală a emis ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale, în baza denunţului ministrului de Interne, Andrei Năstase, pentru că nu ar exista infracţiunea de „uzurpare a puterii de stat”, potrivit unui comunicat, remis presei. De partea cealaltă, Andrei Năstase a declarat că refuzul PG reprezintă o „nouă dovadă că uzurparea puterii în stat este o operațiune concertată și coordonată”.

Mariana Colun
15/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii