Pirkka Tapiola, criticat de Asociaţia Judecătorilor după ce a sărit în apărarea primarului condamnat de la Taraclia

Anticoruptie.md
07/04/2016
Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în Republica Moldova. Foto: CIJM

Asociaţia Judecătorilor din Moldova, condusă de Ion Druţă, critică declaraţiile Ambasadorului Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a catalogat recenta condamnare şi demitere a primarului oraşului Taraclia pentru defrişarea câtorva copaci drept răfuială politică.

“AJM consideră că comentarea de către orice persoană a dosarelor care se află pe rolul instanţelor de judecată trebuie să aibă loc într-o manieră obiectivă, astfel încât să nu fie prejudiciată preeminenţa dreptului. Aceasta este cu atât mai mult valabil în cazul reprezentanţilor misiunilor diplomatice, care trebuie să manifeste o prudenţă deosebită, ţinând cont de limitele uzanţelor diplomatice şi a principiilor de drept universale”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Druţă.

În acelaşi document, preşedintele Asociaţiei îl invită pe Tapiola să se adreseze Inspecţiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în caz că are dovezi de influenţă politică în luarea deciziei faţă de primarul din Taraclia. “Orice calificative care vin din partea unui diplomat de asemenea rang, referitor la un dosar care încă se află pe rolul instanţelor de judecată, ar putea fi privită ca o imixtiune în efectuarea justiţiei şi o presiune asupra instanţei de recurs”, se mai spune în declaraţie.

Luni, 4 aprilie, Curtea de Apel Cahul l-a condamnat pe Serghei Filipov pentru defrişarea  câtova copaci din scuarul Primăriei. Instanţa de judecată i-a aplicat lui Filipov o amendă de 8.000 de lei, l-a obligat să restituie statului prejudiciul de 164.000 de lei şi l-a privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru un termen de doi ani.

Într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, s-a arătat nedumerit de decizia Curţii de Apel Cahul. „Sunt uimit şi dezamăgit de decizia luată de Curtea de Apel Cahul împotriva primarului de la Taraclia. Am discutat acest caz cu şefii misiunilor diplomatice ale statelor din UE, acreditate la Chişinău, şi ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu acest caz”, a subliniat diplomatul.

Şi Ambasada SUA la Chişinău şi-a exprimat îngrijorarea pe marginea hotărârii luate. „Ambasada SUA este îngrijorată de decizia Curții de Apel din Cahul cu privire la primarul Serghei Filipov. Deciziile judecătoreşti nu trebuie niciodată să fie sau să pară a fi motivate politic. Transparenţa sporită şi reformele în sistemul judiciar din Republica Moldova trebuie să fie o prioritare”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei SUA.

Anticoruptie.md
07/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii