Planul B pentru evitarea unei crize a apei: deschiderea barajului de la hidrocentrala Dubăsari

Viorica Mija
28/07/2022
Sursa: CIJM

Debitul apei în fluviul Nistru a scăzut până la 8,5 metri, iar în cazul în care situația va deveni critică „Apă-Canal Chișinău" va solicita deschiderea barajului Hidrocentralei Dubăsari.

Specialiștii „Apă-Canal Chișinău" monitorizează în permanență debitul fluviului Nistru. Deși la gurile de captare se menține o cotă acceptabilă, nivelul apei este aproape de unul critic. În același timp, stația de pompare a apei care asigură capitala și suburbiile continuă să activeze în regim normal, iar consumatorii sunt asigurați non-stop cu servicii de apă și canalizare.

Operatorul municipal de apă și canalizare recomandă în această perioadă consumul de apă doar în scopuri menajere, pentru a evita disfuncționalități ale serviciului prestat. Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau al plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și al mașinilor, umplerea piscinelor etc., suntem îndemnați să utilizăm apa din alte surse (fântâni, reutilizarea apei de ploaie etc.).

Ieri, autoritățile au anunțat măsuri sporite de economisire a apei. Una din ele îi va obliga pe operatorii de aprovizionare cu apă să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze orarele de livrare a apei. Astfel, furnizarea va fi întreruptă în intervalele 09:00 - 12:00 și 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă în condiții de secetă. Totodată, operatorii au fost obligaţi să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Persoanelor fizice li se va interzice, în intervalul 8:00- 21:00, irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor.

Republica Moldova se află sub cod roşu de secetă hidrologică. Serviciului Hidrometeorologic de Stat avertizează că până la 29 iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei, iar până la sfârșitul săptămânii se prevăd precipitații în centrul și nordul țării, dar acestea nu vor  îmbunătăți esential situația.

Viorica Mija
28/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii