Apă la robinet, doar la anumite ore. Ce măsuri vor lua autorităţile în condiţii de secetă

Julieta Saviţchi
27/07/2022
Foto simbol

Consumatorii conectaţi la apeduct ar putea fi limitaţi în timpul apropiat la consumul de apă potabilă, care va fi furnizată conform unui orar. Aceasta este una din măsurile pe care intenţionează să le întreprindă autorităţile pentru a proteja resursele de apă în condiţii de secetă.

Măsurile care urmează să fie întreprinse pentru raționalizarea, menținerea și protejarea apei în perioada secetei hidrologice au fost coordonate de reprezentanții Ministerului Mediului, ai Agriculturii și Industriei Alimentare, Biroului Politici de Reintegrare, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției Apele Moldovei, Agenției de Mediu și Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.

Una din măsurile propuse îi va obliga pe operatorii de aprovizionare cu apă să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze orarele de livrare a apei. Astfel, furnizarea va fi întreruptă în intervalele 09:00 - 12:00 și 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă în condiții de secetă. Totodată, operatorii au fost obligaţi să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Persoanelor fizice li se va interzice, în intervalul 8:00- 21:00, irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor.

Pentru agenţii economici va fi interzisă evacuarea apei din lacuri şi iazuri, în scopuri tehnologice, spălarea teraselor și irigarea gazoanelor sau a clumbelor pe timp de zi. Totodată, antreprenorii vor fi obligaţi să se asigure că echipamentele utilizate sunt intacte și nu permit pierderile de apă.

Producătorilor agricoli li se va permite irigarea doar pe timp de noapte și doar a culturilor care preponderent necesită apă.

În localităţile în care lipsesc sistemele centralizate de apă administraţia publică locală va fi obligată să asigure populația cu apă prin intermediul cisternelor.

Republica Moldova se află sub cod roşu de secetă hidrologică. Serviciului Hidrometeorologic de Stat avertizează că până la 29 iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți din stânga fluviului Nistru) și va constitui:

-în Nistru -30-40% din valorile medii multianuale lunare (Cod Galben);

-în Prut – 15-30% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu);

-în râurile mici – 10-20% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu), iar pe unele râuri mici – 0-10% din valorile medii multianuale lunare (Cod Roșu).

În urma observațiilor vizuale, s-a constatat că unele sectoare ale râurilor Delia, Nîrnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogîlnic, Cula, Cușmirca, Bîcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul sunt secate.

În unele zone din Republica Moldova nu au căzut precipitaţii de aproape trei luni.

Julieta Saviţchi
27/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii