„Planul nu va trece”. Vlad Cubreacov susține că intenția protoiereului Pavel Borşevschi este „subversivă”

Ilie Gulca
14/11/2023
Vlad Cubreacov

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la CEDO, Vlad Cubreacov, susține că propunerea protoiereului Pavel Borșevschi privind aderarea Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldovei, în frunte cu mitropolitul Vladimir, la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române „nu va trece”.

„Mitropolia rusă de la Chișinău este în agonie și caută, în disperare, să supraviețuiască sub omoforul Bucureștiului, căruia ar vrea să-i impună condiții”, scrie reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la CEDO, Vlad Cubreacov, pe Facebook. „Planul Cantarean-Borșevschi, cusut cu ață albă, este unul subversiv și nu va trece.”

Singura soluție realistă, legală și canonică pe care o au preoții și parohiile, călugării și mănăstirile, subliniază fostul politician, este să adere liber, fiecare în parte, la Mitropolia Basarabiei.

„Iar structura de ocupație bisericească rusă din Republica Moldova trebuie lăsată să-și dea obștescul sfârșit. Ispita de a judeca evoluțiile actuale în funcție de persoane trebuie suprimată. Trebuie să judecăm totul sub aspect instituțional. Mitropolia Basarabiei, ca așezământ național canonic și istoric, este un bun câștigat la care nu putem și nu vom renunța niciodată.”

Pe 13 noiembrie, pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău a fost publicată o scrisoare deschisă către mitropolitul Vladimir semnată de protoiereul mitrofor Pavel Borşevschi, dar care reprezintă toți parohii din Botanica, Aeroport, Codru, Sângera, Băcioi, Revaca, Dobrogea și Brăila.

„Înaltpreasfinția Voastră, noi, preoții semnatari ai acestei adresări, suntem tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facem față de patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril”, se menționează în textul scrisorii.

„După invazia Rusiei în Ucraina, patriarhul Kiril a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic, ce cheamă fățiș și pe nedrept, împotriva tuturor învățăturilor Bisericii Ortodoxe, la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos.”

Parohii îi cer lui IPS Vladimir să respecte „vocea poporului” și să „revină în toată plinătatea noastră la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române, rămânând, în același timp, și pe mai departe sub omoforul și îndrumarea părintească a Înaltpreasfinției Voastre”.

Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, Vladimir, a convocat joi protopopii și stareții de mănăstiri pentru a discuta propunerea protoiereului Pavel Borșevschi.

Ilie Gulca
14/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii