Platon ar fi în spatele unor filmări false denigratoare la adresa Maiei Sandu

Anticoruptie.md
05/08/2021

Veaceslav Platon ar fi spatele unor imagini false despre o întrevedere dintre Maia Sandu și Ilan Șor. Imaginile cu pricina au fost depistate într-un calculator în urma descinderilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în cazul filării judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Angela Bostan. Angajații Serviciului de Informații și Securitate și cei ai PCCOCS au reținut, pe 17 iunie, cinci persoane.

În imobilul în care au fost efectuate descinderile, potrivit JurnalTV, zeci de persoane lucrau pentru a o denigra pe Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate. Angajații plătiți de Veaceslav Platon, subliniază resporterii Jurnal TV, pregăteau o lovitură care ar fi zdruncinat din temelii campania electorală pentru alegerile din 11 iulie.

Ei erau plătiți pentru a posta pe rețelele de socializare comentarii denigratoare la adresa Maiei Sandu și a PAS-ului și apreciativ pentru Platon. Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Adevărata lovitură, una care cu siguranță ar fi cântărit greu la deznodământul alegerilor din 11 iulie, Platon preconiza să o dea cu câteva zile înainte de alegeri.

Șefa statului urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

Această tentativă a fost combătută prin acel raid al SIS-ului, de la sfârșitul lunii iunie, care a destructurat gruparea lui Platon și a sechestrat inclusiv calculatoarele din fabrica lui Platon.

 

Veaceslav Platon figurează în calitate de inculpat în două dosare penale aflate în gestiunea Judecătoriei Chişinău. În unul dintre ele, următoarea şedinţă de judecată a fost programată pentru joi.

Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie, pe 18 iulie, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra. El nu s-a prezentat la şedinţa de judecată în dosarul în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari în cazul Companiei Moldasig şi de tentativă de corupere a angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Procurorul anticorupţie Mirandolina Suşiţcaia a solicitat schimbarea măsurii preventive în privinţa lui Veaceslav Platon deoarece inculpatul nu a depus cerere de amânare şi nici nu se cunosc motivele pentru care nu s-a prezentat la şedinţă.

Judecătoria Chişinău a respins, luni, demersul procurorului anticorupţie privind darea în urmărire generală şi arestarea lui Veaceslav Platon. Instanţa i-a oferit afaceristului zece zile ca să revină în ţară şi să se prezinte la următoarea şedinţă, programată pentru data de 12 august.

Anticoruptie.md
05/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii