Președintele raionului Dubăsari, socialistul Grigore Filipov,  restabilit în funcție de Judecătoria Criuleni

Ilie Gulca
19/02/2021
În primăvara anului 2019, Igor Dodon, în calitate de șef de stat, i-a oferit lui Grigore Filipov (dreapta) Ordinul „Gloria Muncii”. Foto: Facebook.com

Magistratul Judecătoriei Criuleni, sediu Criuleni, Sergiu Caraman, a emis o încheiere prin care l-a restabilit în funcție pe Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, suspendat acum o lună de 14 consilierii raionali (Blocul ACUM, PDM, PCRM și independenți). Aceștia l-au acuzat de mai multe ilegalități și incompetență. Încheierea a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Grigore Filipov a acționat în judecată decizia de suspendare, invocând ilegalitatea acesteia. El susține că decizia emisă de Consiliul Raional Dubăsari constă în faptul că „au fost întreprinse măsuri neprevăzute de legislaţie, fiind adoptat un act cu caracter arbitrar”.

Președintele ședinței în cadrul căreia a fost luată decizia de suspendare a lui Filipov, fostul șef al raionului cu pricina, Grigore Policinschi, consideră încheierea judecătorului Caraman incorectă.

„Această încheiere contestă competența unui consiliu care a votat decizia privind suspendarea din funcție a domnului Filipov în vederea unei anchete de serviciu pe marginea unor ilegalități pe care le-a admis dumnealui”, spune el. „A fost formată o comisie de anchetă formată din consilierii raionali. Prin această încheiere a fost zădărnicită activitatea comisiei.”

Policinschi susține că Filipov s-a întors în funcție și întreprinde acțiuni de intimidare față de angajații consiliului raional care nu împărtășesc metodele de lucru ale acestuia.

Principala acuzație adusă de către consilierii raionali la adresa lui Grigore Filipov, în opinia lui Policinschi, este incompentența. „Au fost stopate toate proiectele investiționale, inclusiv cele transfrontaliere. Este vorba de un proiect cu o organizație obștească din Italia în valoare de peste 1 milion de lei pentru reparația unui centru social din Doroțcaia. A fost stopat un proiect transfrontalier semnat cu Consiliul Județean Buzău, România, în valoare de 2 milioane de lei. În plus, este vorba de atitudinea lui față de lucrătorii sociali, asistenți personali care au fost practic eliberați din funcții.”

Grigore Filipov a fost ales președinte al raionului Dubăsari în 2019. Potrivit portalului Moldova Curata, Grigore Filipov este tatăl finului de cununie al actualului președinte al PSRM, Igor Dodon. De asemenea, este tatăl lui Vadim Filipov, membru al Comisiei Electorale Centrale, desemnat de PSRM.

În primăvara anului 2019, Igor Dodon, în calitate de șef de stat, i-a oferit lui Grigore Filipov, Ordinul „Gloria Muncii”.

Ilie Gulca
19/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii