PROBĂ AUDIO // Deputata Olesea Stamate: „Chiar ne-am fript cu Herman ăsta...”

CIJM
02/04/2024
Colaj CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) își exprimă regretul față de atacurile și presiunile la care Portalul Anticoruptie.md a fost supus după publicarea investigației Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel. După 20 de ani de istorie, mii de investigații realizate și o reputație ireproșabilă, suntem puși în situația să demonstrăm că ne facem meseria cu onestitate. Astfel, circumstanțele ne obligă să publicăm convorbirea telefonică avută cu deputata Olesea Stamate, după ce ultima a negat că a făcut vreun comentariu înainte de publicarea anchetei. Mai mult, aceasta a menționat că citatul i-ar fi fost atribuit eronat. 

Investigația a fost publicată pe Portalul Anticoruptie.md pe 25 martrie curent și a avut ca punct de pornire o serie de materiale publicate în presa străină accesibile în spațiul public. 

În timpul investigării și verificării informațiilor privind presupusa incompatibilitate de funcții admisă în cazul președintelui Comisiei Pre-Vetting, a pierderilor financiare provocate de reforma Grefei Curții Internaționale Penale, pe care a administrat-o, dar și a unor neclarități din CV-ul său, autoarea investigației, Cornelia Cozonac, a solicitat și opinia deputatei Olesea Stamate care, la momentul selectării membrilor Comisiei Pre-Vetting, era președinta Comisiei juridice, numiri și imunități și o portavoce a reformei juustiției.

În investigație a fost publicat următorul conținut, fiind inserate și câteva citate extrase din declarațiile din timpul discuției. Discuția telefonică a avut loc pe 21 martie și a fost înregistrată pentru a avea proba declarațiilor pentru fact-checkingul investigației. 

Pe 28 martie, la trei zile de la publicarea anchetei, Olesea Stamate a publicat un mesaj pe pagina sa de socializare în care a negat că ar fi oferit vreun comentariu în cadrul investigației.  

Deoarece considerăm că declarațiile deputatei sunt nefondate și denigratoare, suntem puși în situația să facem publică înregistrarea audio a convorbirii cu Olesea Stamate, pe care aceasta o neagă. Autoarea investigației a întrebat-o înainte de publicarea investigației dacă știe despre circumstanțele în care a administrat Herman von Hebel reformarea Grefei Curții Internaționale Penale și ce efecte a avut. Olesea Stamate a menționat că nu se cunoșteau aceste aspecte, dar că s-a aflat post factum despre alte probleme ale actualului președinte al Comisiei Pre-Vetting. 

Discuția a durat aproximativ 17 minute și a vizat inclusiv aspecte din activitatea comisiilor de vetting și pre-vetting și din cadrul unor audieri „cu scandal” din ultima vreme. Vom reda doar partea care se referă la subiectul investigației.

Olesea Stamate: „Ei au fost selectați de partenerii de dezvoltare, ne-au fost transmiși mai mulți candidați, dintre care noi deja am selectat. Ceea ce am putut face e să dăm sfoară în țară la experți pe care îi cunoaștem din țările UE (...), alți experți cunoscuți ca să vedem, mai degrabă partea de performanță a lor, mai degrabă unde au lucrat ei mai înainte și ce păreri sunt despre ei, mai puțin partea financiară... Practic, mizezi pe aspectul că în țările de unde vin ei sunt totuși niște reguli care se respectă”.

Cornelia Cozonac: „Eu am găsit niște informație nu chiar bună despre Herman von Hebel...”.

Olesea Stamate: „Știu, știu... adică nu știu ce ai găsit tu, dar noi am aflat niște lucruri despre activitatea lui în Albania, post factum, adică după ce el fusese deja numit. (...) Ce am aflat ulterior, pentru că informația nu e publică și nu s-a scris nicăieri, este faptul că el fiind în Albania, angajat expert tot ceva legat... nu știu... vetting... ceva de genul acesta, mai mult pe partea de monitorizare. Nouă ne-a spus cineva că el... adică nu a fost dat afară, dar nu i-a fost prelungit contractul. Am aflat, din păcate, post factum, pe datele de la Curte prima dată aud”.

Cornelia Cozonac: „Noi încercăm să găsim unde a fost el judecător și nu găsim...  (...)  „CV-ul deplin nu e nicăieri. Eu chiar l-am căutat, l-am cerut de la comisie și ei nu mi l-au dat deocamdată”.

Olesea Stamate: „Nu ți l-au dat? (...) Hai că eu mă uit dacă s-a păstrat CV-ul și ți-l dau. De acuma, nu știu ce să spun. Noi cu dânsul am avut mari probleme. El a fost omul în comisia asta care a frânat atât de mult lucrurile (...) Noi tare nu am fost fericiți cu el, noi abia așteptăm să scăpăm de el. (...) Dar acum... îți dai seama... voi o să scrieți cum știți mai bine... Investigațiile sunt investigații, dar îți dai seama că tot ce ține de vetting, pre-vetting nu e tocmai interesul nostru să arate prost. Și așa e foarte atacat exercițiul acesta. (...) Chiar ne-am fript cu Herman ăsta, a doua oară am încercat să fim mult mai atenți, am răscolit tot ce am putut răscoli”.

AUDIO 

CIJM dă asigurări că nu a făcut și nu va face niciodată devieri de la principiile profesionale și va publica în continuare orice informație pe care o consideră relevantă și importantă pentru public. Acest obiectiv devine și mai important în contextul în care reforma justiției ridică tot mai multe semne de întrebare. Totodată, va răspunde cu argumente întemeiate ori de câte ori va fi ținta unor învinuiri nefondate.

CIJM
02/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii