Procuratura Generală: Politicienii, care au semnalat despre presiuni asupra judecătorilor CC, refuză să depună denunțuri

Crina Dumitriu
01/05/2020

Procuratura Generală spune într-un comunicat de presă că lidera PAS Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco au refuzat invitația Procuraturii de a depune un denunț în susținerea postărilor pe care le-au făcut pe o rețea de socializare în care semnalau pretinsa intimidare și filare a judecătorilor Curții Constituționale.

„Acum două zile, Procuratura Generală a luat act de respectivele postări, iar pentru a clarifica situația, i-a îndemnat să depună un denunț, pentru a da procurorilor posibilitate să inițieze un proces penal, așa cum prevede legea.

Cei doi politicieni și-au motivat refuzul prin fapul că nu au încredere în organele de drept și că nu pot divulga sursa de informații. 

Procuratura Generală a mai precizat că „nu a inițiat vreun proces penal, nu a autorizat și nu a intervenit către judecătorul de instrucție pentru a fi autorizate, conform competenței, careva masuri speciale de investigații în privința judecătorilor Curții Constituționale. Din informațiile prezentate de MAI, SIS si CNA, nici aceste structuri nu au realizat astfel de măsuri”.

Procuratura califică acuzațiile politicineilor drept „sterile, lansate de dragul PR-ului politic și care determină instalarea confuziei în societate și neîncredere în instituțiile statului” și care ar face parte „dintr-o serie de tentative de a atrage Procuratura în soluționarea unor conflicte de ordin politic”.

Istituția atenționează că „în alte circumstanțe, acest gen de declarații vor fi calificate ca fiind politice și vor fi lăsate fără examinare”.

După ce Procuratura a difuzat acest comunicat de presă, și liderul Partidului Nostru, primarul de Bălți Renato Usatîi, a declarat, într-o conferință video că împotriva a trei magistrați de la CC s-ar pregăti provocări. Politicianul a indicat numele unor ofițeri de urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție. Instituția a infirmat, la rândul ei, acuzațiile.    

Mai multe declarații privind presupuse presiuni asupra magistraților Curții Constituționale au apărut în spațiul public, după ce aceștia au suspendat acordul privind creditul rusesc. Deputatul socialist Vasile Bolea a cerut CSM să retragă mandatele a trei magistrați constituționali. 

Crina Dumitriu
01/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii