Promo-LEX critică dur Guvernul pentru că favorizează economic regiunea transnistreană

Ion Chișlea
27/01/2022

Asociația Promo-LEX regretă declarația prim-ministrei Natalia Gavrilița privind presupusul interes național al Republicii Moldova de a amâna restricțiile impuse de Uniunea Europeană la exportul deșeurilor metalice. Promo-LEX declară că respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană trebuie să devină fundamentul oricărui tip de negocieri ce vizează regiunea.

Promo-Lex califică drept confuză declarația prim-ministrei Gavrilița că de această amânare a interdicției aplicate de UE ar putea beneifica și companii de pe malul drept al Nistrului.

„Aceasta trezește nedumerire și îngrijorare privind transparența deciziilor adoptate și, eventual, existența unui proces paralel de negocieri atunci când vine vorba despre alimentarea sistemului economic din stânga Nistrului. Este evident că profiturile uzinei din Râbnița sunt defalcate în mare măsură pentru un regim care continuă violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, se menționează în declarația Asociației.

Promo-Lex își manifestă îngrijorarea de faptul că, în pofida insistenței și a numeroaselor sale atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova continuă să nu sesizeze instituțiile europene și partenerii Republicii Moldova în aceeași măsură în care se fac demersurile pentru garantarea activității economice a unor instituții din stânga Nistrului.

„Vom reitera că în regiune sunt deținuți ilegal și fără niciun temei cetățeni ai Republicii Moldova, la care nu au acces apărătorii sau rudele acestora... A fost lăsată fără nicio reacție intenția administrației ilegale de a restricționa accesul proprietarilor la terenurile agricole amplasate în raionul Dubăsari. De asemenea, sunt ignorate zeci de hotărâri ale CEDO în privința a mii de victime care își așteaptă compensațiile. La fel nu e clar de ce Guvernul, având pârghiile necesare de acordare a anumitor facilități economice structurilor din stânga Nistrului, nu condiționează prin rezolvarea problemelor sistemice de încălcare a dreptului la educație, libera circulație și garantarea altor drepturi civile și politice”, se spune în declarație.

Asociația mai amintește că, sub pretextul retragerii, Grupul Operativ de Trupe Rusești din regiune furnizează firmelor transnistrene piese și instrumente de uz militar. Astfel, Uzina Metalurgică din Râbnița, care produce mortiere de calibrul de 82 milimetri, a primit în mod regulat camioane încărcate cu mortiere și obuze provenite din depozitul GOTR din Cobasna, sub pretextul distrugerii munițiilor netransportabile.

În acest context, Asociația Promo-LEX subliniază că aspectele privind promovarea și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană trebuie să devină fundamentul oricărui tip de negocieri, implicit a procesului politic de reglementare a ecuației transnistrene.

Totodată, aceasta reiterează importanța consultării și implicării în acest proces complex a reprezentanților societății civile, mai ales a organizațiilor care monitorizează situația respectării drepturilor omului în teritoriu din stânga Nistrului și apără victimele abuzurilor.

Promo-LEX solicită prim-ministrei, precum și noului Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, eforturi consistente și consecvente îndreptate spre rezolvarea eficientă și reală a problemelor și fenomenelor de încălcare ale drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Ion Chișlea
27/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii