Protest al opoziţiei parlamentare pro-ruse la Curtea Costituţională: „Am venit să apărăm limba moldovenească”

Anticoruptie.md
06/03/2023
Captură

Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au organizat, luni, un protest în faţa sediului Curţii Constituţionale în legătură cu votarea de către majoritatea parlamentară a legii prin care sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu glotonimul „limba română”.

Protestatarii au scandat, inclusiv şi în limba rusă: „Respectați Constituția”, „Moldoveni, moldovenesc”, „Noi suntem moldoveni”.
 „Ei încearcă să ne schimbe nouă limba vorbită de buneii și străbuneii noștri, să ne spună că ei cunosc mai bine și că pe plan internațional nu există limbă moldovenească. Vom fi aici la Curte pentru a apăra limba moldovenească. Un non-sens juridic care s-a produs săptămâna trecută”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea. 

„Noi suntem poporul. Acest Parlament trebuie să plece”, a adăugat şi deputatul Vlad Batrîncea.

Proiectul de lege, propus de deputații PAS, privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” a fost votat în prima lectură la ședința de joi a Parlamentul. Proiectul a fost susținut de 56 de deputați. Opoziția parlamentară însă a recurs la blocarea tribunei centrale, chiar în momentul în care proiectul era prezentat.

Deputata partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, unul dintre inițiatorii proiectului, a menționat  că proiectul „ are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curții Constituționale referitoare la limba de stat a Republicii Moldova”.

Deputații comuniști și socialiști, care au părăsit sala când se vota Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, au blocat tribuna centrală a Parlamentului.
Proiectul prevede ca atât în Legea Supremă, cât și în textul legilor cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” să fie substituite cu glotonimul „limba română”.

Principalul argument al autorilor inițiativei este hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” a fost modificată în „limba română”. Respectiv, implementarea acestei hotărâri presupune modificări atât în textul altor hotărâri, cât și în Constituție.

Anticoruptie.md
06/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii