Protest de amploare la Chișinău: Circa o sută de mii de oameni cer demisia actualei guvernări și organizarea alegerilor anticipate

Anticoruptie.md
06/09/2015
Foto: protv.md

Circa o sută de mii de oameni s-au adunat duminică, 6 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), la un protest organizat de Platforma Demnitate și Adevăr. Oamenii militează împotriva actualei guvernări și cer demisia acesteia. 

Protestatarii se arată nemulțumiți de salarii și pensii mici, precum și de devalizarea celor trei bănci: Banca de Econmii, Banca Socială și Unibank. Oamenii scandează „Miliardul înapoi!”, „Luăm țara înapoi!”,  „Și de plouă, și de-i gheață, noi vom fi aici în piață!”. De asemenea, manifestanții cer organizarea alegerilor anticipate cel târziu până la începutul lunii martie anul 2016, demisia președintelui Nicolae Timofti, precum și demisia conducerii principalelor instituții de stat.

Protestatarii au format un consiliu care va întocmi până la sfârșitul zilei o rezoluție cu principalele solicitări ale acestora. În acest consiliu a fost inclusă și Maia Sandu, fostul ministru al Educației.

Sâmbătă, 5 septembrie, într-un mesaj distribuit pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a subliniat faptul că Moldova s-ar afla la un moment de răscruce, dacă participanții la proteste vor fi suficient de mulți, astfel încât o conștiință civică să se nască și să dureze.

Membrii grupului de contact aleși de protestatari au avut o întâlnire cu prim-ministrul Valeriu Streleț, la care au cerut ca acesta să iasă, împreună cu președintele Nicolae Timofti și președintele Parlamentului, Andrian Candu, în fața protestatarilor, pentru a răspunde la întrebări. Premierul a recepţionat revendicările şi a anunţat că la Guvern se formează un grup de lucru din miniştri şi responsabili de diferite domenii.

Deşi reprezentanţii mitingului au cerut ca şi speakerul Candu şi preşedintele Timofti să vină în faţa protestatarilor, cei doi au refuzat. Întâlnirea cu premierul a fost anunțată pentru ora 17.

Foto: agora.md

Paralel cu protestul organizat de Platforma Demnitate și Adevăr în Piața Marii Adunări Naționale are loc un marș de protest organizat de Grigore Petrenco, care a pornit de la Academia de Științe și s-a îndreptat spre blocul lui Vlad Plahotniuc.

Câteva zeci de protestatari din grupul lui Petrenco și-au instalat corturile în fața Procuraturii Generale și s-au încăierat cu polițiștii, menționează Agora. Pavel Grigorciuk a fost arestat de către poliție, în rucsacul acestuia fiind găsite lanțuri și mai multe lacăte. O persoană a fost transportată la spital.

Anticoruptie.md
06/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii