Proteste ale Platformei "DA" în Chişinău şi alte şapte oraşe din ţară. Ce cer manifestanţii

Anticoruptie.md
29/11/2015
Foto: Petru Bogatu, facebook.com/pbogatu

Platforma civică "Demnitate şi Adevăr" a organizat duminică, 29 noiembrie, proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Capitală, dar şi în alte şapte oraşe din ţară: Soroca, Ungheni, Cahul, Căuşeni, Bălţi, Hânceşti şi Orhei. Manifestanţii cer demisia celor aflaţi la guvernare, depolitizarea instituţiilor de stat, dar şi o luptă adevărată cu flagelul corupţiei, nu una mimată. 

Membrii Platformei "DA" au înaintat o listă de revendicări. "Considerăm inacceptabilă decizia guvernanţilor corupţi de transformare a miliardelor furate din sistemul financiar-bancar al ţării în datorie de stat şi punerea acesteia pe umerii populaţiei sărăcite. Insistăm ca sumele respective să fie întoarse în urma unei investigaţii rapide şi competente, cu implicarea instituţiilor internaţionale de drept. Insistăm asupra excluderii imediate şi necondiţionate a firmelor de intermediere ale lui Şevciuc  şi Plahotniuc din sectorul energetic, ceea ce va conduce implicit la micşorarea semnificativă a actualelor  tarife insuportabile", cer, între altele, liderii mişcării. 

Organizatorii protestelor solicită instituţiilor internaţionale de drept să investigheze implicarea controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc "în atacurile raider, spălarea celor 18 miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul judecătorilor corupţi, jaful miliardului din sistemul financiar bancar al ţării, dar şi alte infracţiuni care vizează privatizarea ilegală a proprietăţii statului şi dosirea mijloacelor financiare ilicite în zone off-shore".

„În momentul în care Vlad Filat a ajuns la puşcărie a început numărătoarea inversă pentru această guvernare. Vlad Plahotniuc va sta mulţi ani la puşcărie şi va răspunde pentru durerea părinţilor noştri care au fost nevoiţi să plece peste hotare”, a declarat la Cahul Alex Cozer, membru al Platformei "DA".

Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, şi ea membră a iniţiativei, a îndemnat participanţii la protestul din centrul Capitalei să fie uniţi. "Doar aşa vom putea mişca lucrurile din loc. Să nu ne lăsăm şantajaţi şi umiliţi", a spus jurnalista.

Începând cu aprilie 2015, Platforma "DA" a organizat câteva proteste de amploare, iar din septembrie mai mulţi manifestanţi au rămas în centrul Capitalei unde au instalat corturi, numind locul "Oraşul demnităţii". 

Recent, membri ai acestei mişcări au anunţat că intenţionează să creeze un partid politic. Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei "DA", a declarat că inițial mişcarea civică nu şi-a propus acest lucru. Situația din țară, potrivit avocatului, impune însă acest lucru. 

 

Foto: Mihai Marcuta

 

Foto: Mihai Marcuta

 

Foto: Mihai Marcuta

 

Foto: Mihai Marcuta

 

Foto: Mihai Marcuta

 

Foto: Mihai Marcuta

 

Foto: Mihai Marcuta

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Anticoruptie.md
29/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii