Ministrul Energiei, Victor Parlicov, admite riscul ca Gazprom ar putea să stopeze livrarea de gaze naturale în regiunea transnistreană, dar asigură că malul stâng al Nistrului va avea acces la gaze naturale, iar malul drept – la energie electrică.
„Fizic o să avem și o să aducem și gaz, și energie electrică. Doar că prețurile se vor schimba”, a spus oficialul în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. „Dincolo de asta, această renunțare a Gazprom de a livra [gaze – n.r.], conform contractului, ar însemna că Federația Rusă își asumă consecințele declanșării unei crize în regiunea transnistreană. Capacitatea de plată a regiunii poate fi afectată grav”.
În ciuda incertitudinii, ministrul Parlicov a asigurat că Republica Moldova este pregătită pentru orice scenariu. „Dacă Gazprom și Federația Rusă își asumă [responsabilitatea – n.r.] să nu mai livreze [gaze naturale – n.r.], ok, noi o să ne descurcăm, dar toată lumea trebuie să știe că este o asumare de decizie a Federației Ruse”.
În prezent, malul drept al Nistrului își asigură necesarul de gaze naturale de pe piața europeană, inclusiv prin achiziții de gaze rusești la un preț mai avantajos decât cel impus anterior de Gazprom.
Trebuie spus că livrarea de gaze de către Gazprom pentru Transnistria este deja în pericol din cauza ostilităților militare în zona stației de măsurare Sudja, regiunea Kursk, Rusia.
În prezent, malul drept al Nistrului își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Moldgres. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de 66 de dolari pentru un MWh, ceea ce reprezintă 50 la sută comparativ cu piața regională.
Economia regiunii transnistrene funcționează în principal pe gazele rusești furnizate aproape gratuit de către Rusia. Începând cu 4 decembrie 2022, malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze prin intermediul achizițiilor efectuate de Energocom. În partea stângă a Nistrului, Gazprom continuă să livreze zilnic 5,7 de milioane de metri cubi, inclusiv pentru producerea de curent electric pentru ambele maluri ale Nistrului.
Republica Moldova îi plătește Moldgres aproximativ 20 de milioane de dolari pe lună pentru electricitatea furnizată, cu care este acoperit deficitul bugetar transnistrean. Moldgres nu plătește Moldovagaz pentru combustibilul consumat. Schema funcționează în felul următor: Moldgres plătește companiei Tiraspoltransgaz Pridnestrovie pentru gaze, iar aceasta din urmă transferă banii într-un cont special deschis în Banca Centrală a Transnistriei. Ulterior, cu acești bani este finanțat deficitul bugetar al regiunii separatiste.
În august 2023, datoria Transnistriei față de Moldovagaz era de 10 miliarde de dolari.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii