„Publicarea acordului cu Gazprom pune în pericol securitatea energetică a Republicii Moldova” // Vadim Ceban cere procuraturii să pornească dosar penal

Ion Chișlea
22/02/2022

Directorul general al societății pe acțiuni Moldovagaz, Vadim Ceban, reacționează la scurgerea de informații din contractul cu Gazprom. El scrie  pe pagina sa de Telegram că aceasta ar pune în pericol îndeplinirea obligațiunilor contractuale dintre SA Moldovagaz și SAD Gazprom dar și securitatea energetică a Republicii Moldova în general. Anticoruptie.md a publicat marți contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului. 

„Publicarea în presă a anexei nr. 19 la contractul de bază poate încălca principiul livrării neîntrerupte a gazelor naturale în Republica Moldova.”, spune Ceban.

Oficial precizează că va cere  Procuraturii Generale să pornească un dosar penal pentru a identifica și ai trage la răspundere pe cei care au admis scurgerea de informații. De asemenea, Secția de răspundere corporativă a Moldovagaz va efectua o anchetă internă, rezultatele căreia vor fi, de asemenea, transmise procurorilor, a menționat șeful SA Moldovagaz.

Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, neoficial. Documentul a fost trimis la adresa de email a portalului anticoruptie.md. Reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile  de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

Ion Chișlea
22/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii