„Răspunsurile vor fi dureroase”. Rusia lansează amenințări dure după adoptarea și promulgarea legii care interzice simbolurile războiului

Ilie Gulca
21/04/2022
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Foto: mid.ru

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a calificat adoptarea și promulgarea legii care interzice simbolurile războiului pe teritoriul Republicii Moldova drept „o adevărată trădare” și a lansat amenințări la adresa președintei Republicii Moldova.

„Astfel de decizii provoacă o îngrijorare profundă. Ele provoacă indignare și cu greu corespund declarațiilor conducerii moldovenești despre angajamentul față de statutul neutru al republicii în înțelegerea sa juridică internațională, respectul pentru drepturile și interesele tuturor locuitorilor săi, precum și cooperarea pragmatică și reciproc avantajoasă cu Rusia”, a spus Zaharova.

De asemenea, Zaharova a remarcat discursul rostit de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în legătură cu promulgarea legii care interzice simbolurile războiului, în mod special enunțul că locul simbolurilor războiului este la „coșul de gunoi al istoriei, alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții”.

„Cine a permis să spună astfel de lucruri despre groapa de gunoi a istoriei? Oricine își permite astfel de afirmații despre un simbol pentru care oamenii și-au dat viața pentru ca alții să poată trăi, vă asigur, el însuși va merge la „groapa de gunoi a istoriei pe lângă simbolurile barbare”. Este inacceptabil”, a spus reprezentanta mid-ului.

Aceasta a calificat enunțul Maiei Sandu drept „o insultă adusă memoriei eroilor” și a făcut apel către Chișinău să renunțe „la retorica de confruntare, care dăunează cooperării ruso-moldovenești, alfel Rusia va răspunde”.

„Răspunsurile vor fi dureroase. Aceasta nu este alegerea noastră, nu susținem o asemenea retorică. Dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile pe care le-am auzit zilele acestea de la Chișinău”.

Preşedinta Maia Sandu a promulgat pe 19 aprilie legea privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”. Legea va putea fi aplicată din momentul publicării în Monitorul Oficial.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să îi comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare”, a declarat şefa statului.

Ilie Gulca
21/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii