Şefa statului a promulgat legea privind interzicerea simbolurilor care propagă războiul. Ce urmează

Anticorupţie.md
19/04/2022
Poză simbol

Preşedinta Maia Sandu a promulgat, marţi, legea privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”. Legea va putea fi aplicată din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Maia Sandu a venit cu un mesaj prin care a justificat necesitatea interzicerii simbolurilor respective pe teritoriul Republicii Moldova.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să îi comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare”, a declarat şefa statului.

Maia Sandu a mai spus că specularea victoriei din 1945 pentru a promova, astăzi, o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în pace.

Preşedinta Republicii Moldova a mai declarat că „războiul din nou bate la uşile noastre” şi că acesta nu vine doar din afară, dar începe în noi, „din intoleranţă şi neînţelegere, din resentiment şi ură”.

„De aceea nu putem accepta folosirea, în țara noastră, a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani - ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război. E revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferinţele proprii”, a declarat şefa statului.

Parlamentul de la Chişinău a votat pe 14 aprilie în ultima lectură proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”.

Persoanele care nu vor ține cont de această lege vor fi sancționate cu amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

Anticorupţie.md
19/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii