Războiul a majorat exporturile moldovenești în Ucraina de aproape șapte ori

Ion Chișlea
17/08/2022
Vama Otaci. Foto: Anticoruptie.md

Ucraina a ajuns cea de-a doua destinație pentru exporturile moldovenești. În prima jumătate a anului curent, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), acestea au crescut de 6,7 ori, ajungând la aproape 250 milioane de dolari, datorită reexporturilor produselor petroliere în statul vecin.

Datele informației BNS arată că, în prima jumătate a anului curent, exporturile de produse petroliere efectuate din Republica Moldova s-au cifrat la 199 milioane de dolari.

Conform informației oferite de BNS pentru Anticoruptie.md, acestea sunt, de fapt, reexporturi de produse petroliere, în special motorină, în Ucraina, efectuate de agenți economici din Republica Moldova.

Potrivit expertului în energetică Victor Parlicov, importul de produse petroliere din România și reexportul lor pe piața ucraineană a devenit un business profitabil după ce depozitele de produse petroliere din statul vecin au fost distruse de armata rusă, iar consumul de motorină a crescut exponențial în legătură necesitățile tehnicii militare.

„Pe piața ucraineană a existat de la începutul războiului un deficit acut de produse petroliere și o cerere extrem de înaltă, în special la motorină. Așa cum prețurile carburanților în Ucraina nu sunt plafonate, cererea înaltă duce la prețuri mari”, a explicat Parlicov.

Pentru a reduce prețurile la pompă, autoritățile de la Kiev au redus TVA pentru importul produselor petroliere și au anulat și acciza.

Ce-i drept, la începutul lunii curente, viceministrul Economiei al Ucrainei, Denis Kudin, a anunțat că deficitul de carburanți a fost depășit și nu mai există cozi la benzinării. În aceste condiții, autoritățile examinează oportunitatea reintroducerii accizelor. 

Reexporturile de carburanți pe piața ucraineană în prima jumătate a anului au făcut ca Ucraina să devină cea de-a doua destinație pentru exporturile din Republica Moldova, după România, devansând Italia, Turcia, Germania și Federația Rusă.

Majorarea exporturilor în Ucraina a dus și la îmbunătățirea balanței comerciale cu țara vecină. Dacă în prima jumătate a anului trecut, Republica Moldova avea cu Ucraina un deficit comercial de 258 milioane de dolari, acum acesta este de 148 milioane de dolari.

În pofida războiului, importurile din Ucraina rămân a fi și ele considerabile. În primele șase luni ale anului, acestea s-au cifrat la 396 milioane de dolari, în creștere cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ion Chișlea
17/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii