Renato Usatîi, Bogdan Țîrdea și Igor Dodon, campionii discursului de ură

Ilie Gulca
27/01/2021

În perioada electoralei pentru prezidențialele din noiembrie 2020, au fost înregistrate 448 de cazuri de discurs de ură, ceea ce reprezintă de 2,3 ori mai mult decât în 2019. În anul alegerilor legislative și locale, au fost înregistrate 190 de cazuri în timpul campaniilor electorale. Acestea sunt datele unui raport prezentat, miercuri, de Asociația Promo-LEX.

Pe de o parte, „cei mai afectați de discurs de ură și instigare la discriminare au fost concurenții electorali și susținătorii acestora, politicienii și membrii partidelor politice – 371 de cazuri; urmați de femei – 65, persoanele cu dizabilități – 57 și persoanele LGBTI  – 29”, arată studiul.

Pe de altă parte, „concurenții electorali și politicienii sunt cei care au utilizat discursul de ură și instigarea la discriminare în campanie. Cel mai des, acest tip de discurs a fost utilizat de către Renato Usatîi, Partidul Politic Partidul Nostru – 152 de cazuri, Bogdan Țîrdea – 25 și Igor Dodon – 23. În același timp, cei mai afectați concurenți electorali au fost președinte Igor Dodon – 112 cazuri și Maia Sandu – 80.

Mass-media online, conform rezultatelor monitorizării, rămâne principala sursă de răspândire a discursului de ură și instigare la discriminare. „Astfel, cele 448 de cazuri identificate în context electoral au fost răspândite de 219 instituții media, dintre care cele mai multe au reprezentat media online.”

Autoarea raportului Irina Corobcenco a constatat că dinamica acestui tip de discurs crește în intensitate în perioada preelectorală și electorală și descrește odată cu încheierea acesteia.

„Pe de o parte, concurenții electorali și politicienii ar fi bine să țină cont de responsabilitatea pe care o au pentru retorica bazată pe prejudecăți, care favorizează diverse cazuri de discriminare, homofobie, inegalitate etc. Iar, pe de altă parte, autoritățile publice trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura prevenirea discursului de ură și instigare la discriminare în campaniile electorale, atât în spațiul public, cât și pe platformele TV, Radio și online.”

În opinia lui Victor Munteanu, director Departamentul Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova, istoria ne dovedește că discursul de ură poate degenera în adevărate crime împotriva umanității și tragedii umane de dimensiuni incomprehensibile pentru mintea omului.

Ilie Gulca
27/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii