Republica Moldova se aliniază la sancţiunile impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina

Anticoruptie.md
20/03/2023
Radio Europa Liberă

Republica Moldova se aliniază la sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană îm legătură cu războiul declanşat în Ucraina şi a identificat o listă din primele 25 de persoane supuse sancţiunilor de către Chişinău. Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei”, a declarat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Ministrul Popescu a spus Europei Libere că UE a cerut R. Moldova „acum două săptămâni”, adică în martie 2023, să adere la un pachet de sancțiuni individuale în legătură cu invazia, care vizează pedepsirea unor persoane pentru încălcarea drepturilor omului.

Ca țară asociată cu UE, care a obținut în iunie 2022 și statut de țară candidată la aderare, R. Moldova urma să se alinieze sancțiunilor europene.

„Calendarul alinierii la sancțiuni nu depinde doar de noi. În fond, UE în anumite momente din an, invită țările să se alinieze la noi regimuri de sancțiuni (...) și R. Moldova s-a aliniat la acest regim”, a explicat Popescu, adăugând: „Ulterior ne vom alinia și la alte regimuri de sancțiuni”.


 

Anticoruptie.md
20/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii