Rezoluție a Marii Adunări „Moldova Europeană”: „Aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova. Dumnezeu să ne ajute”

Cornelia Cozonac
21/05/2023
Foto: CIJM

Participanții la Marea Adunare Națională, ce se desfățoară la Chișinău, pentru a confirma vectorul european al Republicii Moldova, au votat unanim textul unei rezoluții pe care o redă integral: 

„Noi cetățenii RM cerem clasei politice, tuturor partidelor și oamenilor politice și tuturor celor care vor veni la guvernare:

1. Sa modifice constituția RM pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea RM la UE. Aceasta aspirație comuna trebuie îndeplinită de toți actorii politici din RM.

2. Sa asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să consolideze instituțiile statului pentru a adera la UE.

3. Sa asigure transpunerea legislației europene. Sa pregătească funcționari publici, primari, oameni de afaceri cu obiectivul de a utiliza pe deplin beneficiile de aderare în vederea modernizării țării.

4. Sa extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitiva a conflictului transnistrean și sa folosească procesul de aderare la UE ca catalizator de creștere a nivelului european al cetățenilor din regiunea transnistreana reintegrare.

5. Să-și unească eforturilor pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. Modernizarea localităților pentru ca toți cetățenii sa beneficieze de servicii la nivel european.

6. Interconectarea sistemului de infrastructură la piața europeană pentru a exclude orice tip de șantaj și asigura independenta RM de a se dezvolta liber și fără constrângeri.

7. Să condamne cu demnitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina, și să ia o poziție clară împotriva celor care au declanșat războiul. Având în vedere dezideratul cetățenilor RM, facem apel către instituțiile europene sa susțină RM și să accepte integrarea RM după îndeplinirea condițiilor de aderare.

Aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de RM. Dumnezeu să ne ajute.

Mai multe detalii despre desfășurarea Adunării Naționale „Moldova Europeană” citiți în LIVE/TEXT // La Chișinău a început Adunarea „Moldova Europeană” // Maia Sandu: „Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”. 

Cornelia Cozonac
21/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii