Rezoluţie // UE este preocupată de lipsa de independenţă a Justiţiei din Moldova şi cere o anchetă obiectivă în cazul fraudelor bancare

Anticoruptie.md
15/02/2016
Foto: consilium.europa.eu

Miniştrii de externe ai UE au adoptat luni, 15 februarie, o rezoluţie prin care îndeamnă autorităţile de la Chişinău să asigure o investigaţie obiectivă a fraudelor bancare, iar în urma anchetei fondurile deturnare să fie recuperate. Totodată, pentru a evita în viitor asemenea cazuri, UE solicită oficialilor să modifice legislaţia privind prevenirea spălării banilor în corespundere cu cea europeană. Miniştrii de externe ai UE sunt preocupaţi şi de lipsa de independență Justiției și subliniază importanța reformelor care asigură eficiența, transparența și responsabilitatea sistemului judiciar și a instituțiilor anticorupție. Potrivit rezoluţiei, reforma Procuraturii, precum și lupta cu flagelul corupției în cadrul sistemului judiciar ar trebui să fie prioritare. 

În context, UE îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să îmbunătăţească legislaţia astfel încât să limiteze concentrarea proprietății mass-media și să asigure pluralismul.

Consiliul reiterează disponibilitatea UE de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistență tehnică și suport pentru proiecte, cum ar fi misiunile de revizuire și consiliere la nivel înalt. "Ar putea fi luată în vedere reluarea plăților de sprijin bugetar odată ce sunt îndeplinite condițiile politice, financiare și macroeconomice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere și de transparență bugetară", se arată în rezoluţie. 

Textul rezoluţiei în engleză

 

 

Anticoruptie.md
15/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii