Rusia a început să își mobilizeze militarii din Transnistria – Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Ilie Gulca
02/04/2022
Militari ruși în Transnistria

Kremlinul a început să mobilizeze unități militare în Transnistria, comunică Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru provocări și acțiuni demonstrative la granița cu Ucraina.

„S-au intensificat acțiunile de mobilizare a unităților militare rusești staționate pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova pentru a întreprinde provocări și acțiuni demonstrative la granița cu Ucraina. Redistribuirea trupelor ruse și a unităților din așa-numita Republică Nistreană Moldovenească a fost remarcată pentru a se pregăti pentru desfășurarea unei demonstrații de pregătire pentru o ofensivă și, eventual, ostilități împotriva Ucrainei”, se menționează într-un comunicat al Statului-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de publicația Ukrainskaya pravda.

Președintele Consiliului Regional Odesa, Serhiy Bratciuk, a declarat că regiunea Odesa urmărește aceste riscuri.

De asemenea, Ministerul Apărării al Federației Ruse a decis să organizeze o mobilizare a rezerviștilor în perioada 4 aprilie–23 mai.

Potrivit estimărilor experților militari, pe teritoriul regiunii transnistrene staționează circa 2.000 de militari ruși, la care se adaugă aproximativ 7.000-8.000 din așa-zisa armată transnistreană. Toți acești militari se află sub comandamentul ofițerilor ruși. 

Responsabilii militari din Ucraina comunică faptul că, în teritoriile ocupate temporar din Ucraina, militarii ruși răpesc localnici, bombardează zonele rezidențiale ale localităților, distrug infrastructura civilă, jefuiesc și fură.

Ocupanții își retrag trupele în direcții separate, probabil pentru a consolida grupările pentru o nouă ofensivă pe direcțiile Slobozhansky, Donețk și Lugansk.

În direcțiile Donețk și Lugansk, Forțele Armate ale Ucrainei au respins nouă atacuri inamice, au distrus 8 tancuri, 44 de vehicule blindate de luptă, 16 vehicule și 10 sisteme de artilerie.

Trupele rusești continuă să sufere pierderi în regiunea Lugansk. Spitalul local din Alchevsk a primit aproximativ 30 de ceceni răniți din zona de luptă de lângă Popasnaya.

Conform informațiilor disponibile, militarii ruși lasă morții pe câmpul de luptă. Pe parcursul săptămânii trecute, pierderile iremediabile de personal din unitățile așa-numitului Corp 2 Armată s-au ridicat la circa 800 de persoane.

Ilie Gulca
02/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii