Sancțiuni pentru încălcări în procesul de achiziții publice

Ion Chișlea
30/12/2021
Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba

Încălcările admise în procesul de achiziții publice urmează să fie sancționate. Un grup de deputați a propus amendamente la legislația privind achizțiile publice, care prevăd atribuirea dreptului de a sancționa încălcările Agenției de Achiziții Publice. Despre aceasta scrie pe pagina sa de Facebook deputatul Dumitru Alaiba, unul dintre autorii unițiativei legislative. În prezent nicio autoritate nu are atribuția să sancționeze încălcările regulilor achizițiilor publice, precizează oficialul.  

„În 2017 Parlamentul lui Plahotniuc a modificat articolul 402 din Codul Contravențional, prin care autoritățile administrative de inspectare financiară din cadrul Ministerului Finanțelor au fost private de calitatea de agent constatator pe articolul 3271 din Codul Contravențional – „Încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice  fără ca posibilitatea de a constata și sancționa încălcările respective să fie atribuită unei altei autorități publice. Drept urmare, contravenție în lege există, dar constatarea ei nu există și, în consecință, nu există penalizare a contravenției”, scrie Alaiba.

„În consecință, de ani buni nimeni nu e penalizat pentru miș-mașuri din achiziții. Toate aceste încălcări în domeniul desfășurării procedurilor de achiziții publice rămân a fi nepedepsite din cauza acestei lacune legislative”, precizează deputatul.

El afirmă că prin adoptarea legii această lacună legislativă urmează să fie înlăturată, „fapt care va duce la depistarea și curmarea eficientă a încălcărilor regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice, precum și asigurarea procedurilor transparente de desfășurare a achizițiilor publice”.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete jurnalistice în care a deconspirat scheme de corupție în cadrul mai multor achizții publice, desfășurate în ultimii ani. În unele cazuri au fost pornite dosare penale, dar niciun responsabil nu a ajuns să poarte răspundere pentru încălcările admise în procedurile de achiziții publice. Iată câteva anchete jurnalistice care scot în vileagă fapte de corupție și carențe în proceduriel de achiziții publice: „Grădiniţă nouă în Măgdăceşti: Licitaţie dubioasă şi interesele familiei primarului”, „Diabeticii din Moldova, la cheremul fostei firme a Ruxandei Glavan”, „Licitațiile pandemiei la Agenția Națională pentru Sănătate Publică: Autoturisme noi și reparații de milioane în birouri”, „Pricopseală pe timp de pandemie”, „Poșta Moldovei: monopol, achiziții secretizate și scheme dubioase”, „Ruletă rusească cu viața diabeticilor”.  

Ion Chișlea
30/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii