Scandal de corupție la Ministerul Apărării din Ucraina: produse alimentare pentru front, la preţ dublu

Anticoruptie.md
22/01/2023
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Ministerul Apărării din Ucraina, condus de Oleksiy Reznikov, ar fi procurat produse alimentare pentru militarii aflaţi pe poziţii la un preţ de cel puţin două ori mai mare, în urma unui contract de achiziţie de 13,6 miliarde de grivne (aproximativ 360 milioane de dolari). Presupusele ilegalităţi apar într-o investigaţie realizată de publicația ucraineană ZN.ua, citată de Kiev Independent și filiala ucraineană a Radio Europa Liberă.

Jurnaliștii ucraineni au publicat documente și un grafic despre care susțin că ar demonstra faptul că prețurile alimentelor care ajung la militari din zonele Poltava, Sumi, Kiev, Jytomyr, Cernihiv și Cherkasy sunt supraevaluate, subliniind că pentru militarii din prima linie aceste alimente pot fi chiar și mai scumpe.

Publicația din Ucraina a comparat prețurile din contract cu prețurile din rețeaua „Silpo” din zona rezidențială a Kievului și, spre exemplu, Ministerul Apărării cumpără ouă cu 17 grivne pe bucată, în condițiile în care un ou în magazinele respective costă aproximativ 7 grivne.

Cartofii din contractul de achiziţie al Ministerului Apărării de la Kiev costă 22 grivne pe kilogram (faţă de 8-9 grivne în „Silpo”. O pulpă de pui pentru militari este evaluată la 120 de grivne pe kilogram, prețul de magazin fiind de 80 de grivne.

Conform redacției ucrainene a Europa Liberă contractul a fost semnat în luna decembrie 2022, cu Aktiv Company, iar în numele Ministerului Apărării a semnat Bohdan Khmelnytskyi, directorul Departamentului Achiziții de Stat al instituției.

Publicaţia Kiev Independent a scris că Parlamentul de la Kiev a decis să convoace conducerea Ministerului Apărării în urma acestor acuzații de corupție.

„În ceea ce privește achizițiile efectuate de Ministerul Apărării, astfel de prețuri umflate nu sunt doar pentru alimente”, a declarat pe Facebook deputatul Mariana Bezuhla, vicepreședinte al Comisiei de securitate națională a Parlamentului.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului cabinetului președintelui, a anunţat că a fost pornit un audit la Ministerul Apărării. „Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să-i găsim pe cei care au semnat acest contract de 13 miliarde de Hr, să facem o anchetă și apoi să îi tragem la răspundere pe acești oameni”, a declarat Podolyak.


 

Anticoruptie.md
22/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii