Sergiu Cioclea și-a anunțat demisia din funcția de guvernator al Băncii Naționale

Anticoruptie.md
20/11/2018
Sergiu Cioclea. Foto: parlament.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a depus o cerere de plecare din funcție începând cu 30 noiembrie curent. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă. Cioclea a menționat că și-a fixat drept scop să lucreze la Banca Națională a Moldovei până va consolida sistemul bancar din Republica Moldova și până reformele vor trece punctul de neîntoarcere. El a subliniat că această etapă a fost trecută în octombrie 2018, după ce a fost vândut pachetul de referință la Moldova-Agroindbank, au fost votate ultimele legi elaborate de Banca Națională, precum și planul de modificare legislativă a fost complet realizat.

Guvernatorul BNM a adăugat că pleacă din funcție din motive personale: „Am luat această decizie dificilă, dar responsabilă după multă cugetare, în aceste ultime săptămâni. Există motive  de ordin privat, pe care nu le voi specifica aici, dar care necesită acum toată atenția, după o lungă perioadă în care viața mea privată a fost subordonată lucrului și funcției pe care am ocupat-o”, a precizat Sergiu Cioclea.

Sursa Video: privesc.eu

Sergiu Cioclea a fost ales la 11 martie 2016 guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, cu votul a 61 de deputați. Comisia de concurs l-a desemnat la 2 martie pe Sergiu Cioclea drept candidat la șefia Băncii Naționale.

În cadrul comisiei de concurs, Cioclea a declarat că va face totul ca să întoarcă miliardul furat, exprimându-și scepticismul că suma ar putea fi întorsă în întregime. „Dacă publicul așteaptă ca noul guvernator să aducă miliardul, va fi foarte decepționat. Știu însă că fiecare dintre candidați, dacă va deveni guvernator, va face tot posibilul”, a declarat candidatul desemnat.

Sergiu Cioclea deține cetățenia Republicii Moldova, a României și a Franței. Are 42 de ani și a obținut diplome de master și studii postuniversitare la Universitatea Pantheon-Assas din Paris. Vorbește patru limbi: româna, engleza, franceza și rusa.

În prezent, el deţine funcţia de membru în Comitetul Executiv al băncii BNP PARIBAS ZAO din Rusia. În perioada 2008–2015, a exercitat funcţia de director gerant, şef al Departamentului Finanţe Corporative.

A fost membru al organelor de conducere ale unor instituții bancare cu experiență de management, supraveghere, dezvoltare comercială și gestionare de proiecte. Cioclea menționează în CV-ul său că este economist specializat în domeniul piețelor emergente, în special din Europa Centrală și de Est, Rusia, CSI și Turcia. Este expert în fuziuni şi achiziții, reorganizări, gestionarea şi administrarea activelor, capital de risc, cercetări economice şi pieţe de capital. 

La concursul pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator al Băncii Naționale s-au înscris nouă candidați: Roman Cernîșev, Vadim Brînzan, Sergiu Cioclea, Serghei Melnik, Valeriu Chițan, Victor Timotin, Gheorghe Dimitrov, Sergiu Iachim și Vladimir Munteanu.

Anticoruptie.md
20/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii