Start pentru reexaminarea pensiior. Ce trebuie să știe potențialii beneficiari

Anticoruptie.md
02/01/2023
Sursa: CIJM

Începând cu 1 ianuarie 2023, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl vor obține persoanele care au realizat după stabilirea pensiei un stagiu de cotizare de doi ani, pensia pentru limită de vârstă fiind stabilită până la 1 ianuarie 2019, și în cazul cărora nu a fost reexaminată pensia pentru limită de vârstă la etapele anterioare. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Cererile pentru reexaminarea pensiilor pot fi depuse la secțiile teritoriale ale CNAS, în regim online, prin intermediul paginii cnas.gov.md, dar și prin intermediul portalului guvernamental al serviciilor publice, servicii.gov.md. 

„Conform formulei se va determina cuantumul pensiei calculat doar din stagiul de cotizare şi salariul (venitul) realizat după stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, care ulterior se va aduna la pensia calculată a beneficiarului, şi respectiv, se va obține cuantumul reexaminat al pensiei. Concomitent, beneficiarii care au depus la etapele anterioare cereri de reexaminare a pensiei şi au primit refuz din motiv că cuantumul pensiei reexaminate era mai mic decât pensia calculată, pot să depună o cerere repetată pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă începând cu 1 ianuarie 2023”, explică CNAS.

Tot de la 1 ianuarie 2023, Casa Națională de Asigurări Sociale reexaminează pensiile pentru limită de vârstă și pensiile de dizabilitate stabilite sau reexaminate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021, la a căror calculare a fost inclusă în stagiul de cotizare perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă. Pentru perioada respectivă, ca bază de calcul a pensiei va fi utilizat  salariul mediu lunar pe țară și nu salariul minim lunar, cum era anterior.

Anticoruptie.md
02/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii