Statistica depășește așteptările. Inflația a ajuns la 12,44 la sută la finele lunii noiembrie

Ion Chislea
10/12/2021

Prețurile medii de consum într-un an, din noiembrie 2021 până în noiembrie 2020 au crescut cu 12,44%, informează Biroul Național de Statistică, depășind cele mai pesimiste prognoze, care anticipau o inflație anuală de 11% la finele lui noiembrie și de 14% la sfârșitul anului.

Cel mai mare aport la sporirea indicelul prețurilor de consum, l-au avut produsele alimentare, care s-au scumpit cu 15,49%. Mărfuri nealimentare s-au scumpit, în medie, cu cu 11,28% iar serviciile prestate populaţiei cu 9,65% .

În noiembrie prețurile medii au avut un adevărat salt față de octombrie de tocmai 3,5%. Spre comparație, în noiembrie 2020 faţă de octombrie 2020 acestea au înregistrat o creștere de doar 0,16%.

Creșterea din noiembrie a fost determinată în cea mai mare parte de de scumpirea serviciilor prestate populației cu 7,07%, cauzată la rândul ei de majorarea tarifelor la gazele naturale, aplicate populației de către Moldova-Gaz. Potrivit raportului BNS, prețurl gazelor din rețea s-ar fi majorat cu 80,6%, deși Moldovagaz a stabilit pentru luna noiembrie un tarif pentru gaze de 11,1 lei pentru metru cub față de 4,2 lei în octombrie, majorarea fiind de 2,64 ori sau circa 165%. Deocamdată nu am reușit să obținem o explicație de la BNS privind această discorcordanță.

Tarifele pentru încălzirea centralizată au crescut cu 18,7%, iar cele pentru livrarea apei calde cu 11,4%.

Prețurile la produsele alimentare au crescut cu 3,17% în noiembrie. S-au scumpit majoritatea alimentelor, care tradițional se produc în Republica Moldova: ouă, legume, cartofi, pâine, lapte, carne. Singurul produs autohton, care s-a ieftinit este varza. De cealaltă parte, au scăzut prețurile la citrice și fructele exotice. Mărfurile nealimentare s-au scumpit în noiembrie cu 1,38%.

Amintim că recent, expertul Sveatoslav Mihalache, doctor în economie anticipa o inflație de 11% la finele lui noiembrie și de 14% - la finele anului. Calculele pentru întocmirea Bugetului Public Național din acest an au reieșit dintr-o inflație de doar 6,9%, prognozată de Institutul Național  de Cercetări Economice.

Ion Chislea
10/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii