Suspans pentru locuitorii zonei transnistrene cu cetățenie rusă. Fost ministru al Apărării: „Ei pot fi deja mobilizați legal și deveni ușor carne de tun în războiul lui Putin”

Viorica Mija
22/09/2022
Sursa: FB/ Vitalie Marinuța

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, consideră că mobilizarea parțială, anunțată de Vladimir Putin, trebuie luată în serios și de locuitorii raioanelor de est ale Republicii Moldova, aflate temporar sub ocupație, care au cetățenie rusească și vârsta de mobilizare.

„Ei pot fi deja mobilizați legal și deveni ușor carne de tun în războiul lui Putin. Conform datelor statistice Federația Rusă are o forță de rezervă de aproximativ 2mln de oameni, însă doar 10 % din ei după demobilizare sunt vreo dată instruiți din nou. În 2019, după rapoartele lor au fost calitativ instruiți doar 5000 de rezerviști, care sunt ferm convinși, deja au fost demult aruncați în vâltoarea războiului. Mai mult, intenția FR (BARS-2021) de a dezvoltata o forță de rezervă similară celei ce o posedă majoritatea țărilor occidentale a eșuat drastic”, a scris pe pagina sa de socializare Marinuța.

Totodată, ex-ministrul Apărării spune că, deși mobilizarea parțială va genera mai multă forță umană pentru planurile militariste ale Kremlinului, acest fapt nu va spori și calitatea forței militare, fiindcă rezerviștii nu au nici antrenamentul, dar nici motivația necesară.

„Putin practic a luat decizia de a transforma mai mulți cetățenii ai Federației Ruse în carne de tun”, consideră Marinuța.

Acesta consideră că, în cojunctura actuală, comunitatea internațională trebuie să fie și mai consolidată în susținerea Ucrainei și „mult mai unită în implementarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și să nu se dea la șantajul nuclear sau energetic al tiranului de la Kremlin. Orice slăbiciune din partea comunității internaționale va fi interpretată de Putin și regimul său ca un succes al lor și acțiunile sale vor fi și mai nocive pentru întreaga umanitate”.

 

 

Viorica Mija
22/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii