Tineri jurnalişti şi studenţi de la facultăţile de jurnalism, instruiţi cum să abordeze subiectele din domeniul Justiţiei: noţiuni, baze de date, studii de caz

Anticoruptie.md
03/02/2018
Participanţii la trainingul organizat de CIJM la 2-3 februarie. Foto: CIJM

Circa 20 de tineri jurnalişti şi studenţi de la facultăţile de jurnalism ale Universităţii de Stat şi Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova au participat vineri şi sâmbătă, 2 - 3 februarie, la trainingul „Cum abordăm subiectele din domeniul Justiţiei: noţiuni, baze de date, studii de caz”, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.  

În cadrul trainingului, participanţii au învăţat de la Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice cum funcţionează sistemul judecătoresc, dar şi să folosească corect noţiunile din Justiţie în materialele de presă. Totodată, jurnaliştii au aflat care sunt greşelile frecvente pe care le comit reporterii la scrierea articolelor, care este traseul unui dosar şi cum îl urmăresc etc. 

Lilia Ioniţă, expertă în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, a oferit o analiză despre integritatea în Justiţie, vorbind participanţilor despre influenţa politicului asupra sistemului judecătoresc şi al Procuraturii, dar şi despre cum este testată integritatea unui magistrat şi a unui procuror. 

De la avocatul Vitalie Zama de la Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului” participanţii au aflat cum se pot apăra jurnaliştii în instanţa de judecată şi ce măsuri ar trebui să întreprindă reporterii înainte de publicarea unei investigaţii.

Totodată, participanţii la sesiuni au învăţat de la Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, cum să formuleze corect solicitările de informaţie şi au aflat ce invocă autorităţile atunci când refuză să ofere informaţii de interes public. Jurnalista Natalia Porubin a prezentat resurse utile reporterilor şi activiştilor pentru documentarea achiziţiilor în sistemul judecătoresc, iar Anastasia Nani şi Mariana Raţă au demonstrat cum pot fi identificate şi documentate subiecte cu ajutorul bazelor de date din domeniul Justiţiei, arătând câteva exemple de anchete pe care le-au semnat. Victoria Dodon le-a vorbit tinerilor jurnalişti despre cum funcţionează Harta Corupţiei şi cum pot fi sesizaţi jurnaliştii de investigaţie. 

Trainingul a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova şi cea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Jurnalism din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul aceluiaşi proiect, Centrul de Investigații Jurnalistice a organizat în 2017 trei instruiri similare. 

Anticoruptie.md
03/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii