Top politicieni cu donații la partid mai mari decât veniturile obținute

Anticoruptie.md
31/10/2017
CIJM

O parte dintre demnitarii moldoveni sunt mai darnici decât le permite buzunarul. Portalul avere.md a publicat un top al deputaților și miniștrilor moldoveni care în ultimii ani au donat pentru electoralele partidelor din care fac parte mai mult decât au câștigat.

Primul în topul celor mai generoși donatori cu venituri mai mici decât sponsorizările făcute este fostul deputat liberal-democrat Iurie Chiorescu. În campania electorală pentru parlamentarele din 2014, politicianul a donat un milion de lei partidului, asta deși a declarat venituri de 242.375 de lei și împrumuturi de 300.000 de lei. Astfel, donația făcută de Chiorescu este cu aproape jumătate de milion mai mare decât veniturile și creditele contractate de el.

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a făcut donații electorale în 2014 de 253.600 de lei, asta chiar dacă a raportat venituri de doar 1400 de lei.

Actualul deputat democrat Marcel Răducan a donat la alegerile parlamentare din 2009 cu peste 300.000 de lei mai mult decât a câștigat. Astfel, politicianul declara la acel moment venituri anuale de 186.459 de lei, dar a donat 450.000 de lei pentru a-și susține partidul în electorală.

Radu Mudreac și Marina Radvan, ambii deputați socialiști, au fost deosebit de generoși la alegerile din 2014, donând fiecare câte peste 160.000 de lei. Culmea, Radvan, indica în declarația de avere depusă atunci la CEC că nu a avut în ultimul an nici un venit.

Cinci din cei zece politicieni din topul demnitarilor cu donații mai mari decât veniturile  sunt deputați socialiști. În top se regăsește și actualul președinte al republicii, Igor Dodon, care a donat la alegerile locale din 2011, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar al Capitalei, 226.000 de lei, deși a avut venituri de 135.000 de lei.

sursa: avere.md

 

Anticoruptie.md
31/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii