Transnistria a fost declarată „teritoriu ostil” de autoritățile lituaniene

Ilie Gulca
31/03/2022
Responsabilul Kremlinului pentru Ucraina și Transnistria, Dmitri Kozak, și liderul secesionist de la Tiraspol, Vadimi Krasnoselski

Transnistria a fost introdusă de autoritățile lituaniene într-o listă a „teritoriilor ostile”, alături de Rusia, Belarus, Crimeea anexată, Abhazia și Osetia de Sud, în baza căreia companiile aferente acestor regiuni și state vor fi excluse de la licitațiile de achiziții publice și vor fi reziliate contractele deja încheiate.

„Până acum, autoritățile contractante nu au avut motive să respingă licitații sau să rezilieze contracte publice în care bunurile oferite provin din țări cu risc sau în care furnizorii sunt legați de astfel de regiuni. Conform listei aprobate de state, achizitorii vor putea lua decizii să nu finanțeze aceste state ostile prin achiziții publice”, a spus Aušrinė Armonaitė, ministrul Economiei și Inovării.

Această listă va rămâne în vigoare, au precizat autoritățile letone, până la instituirea stării de urgență în țară, precum și în alte cazuri similare stabilite de Guvern.

Pe 17 martie, au fost adoptate modificări la legile privind achizițiile care impun astfel de restricții, iar guvernul a fost împuternicit să stabilească o listă a statelor ostile.

Ilie Gulca
31/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii