Uzina Metalurgică Moldovenească are, de marți, toate actele necesare pentru funcționare

Ilie Gulca
03/05/2022
Uzina Metalurgică Moldovenească

Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița urmează să primească marți autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor – acte ce îi permite să reia importul de fier vechi din UE și, inclusiv, funcționarea.

Agenția de Mediu emite marți pentru Uzina Metalurgică Moldovenească autorizația de emisie a poluanților și autorizația pentru gestionarea deșeurilor vor fi eliberate pe 3 mai 2022.

Acest lucru a fost confirmat pentru Portalul Anticorutie.md de către directorul adjunct al Agenției de Mediu, Andrei Țarălungă.  

Pe 29 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia s-a făcut excepție de la o serie amplă de legi – Legea privind protecția mediului înconjurător, Legea privind protecția aerului atmosferic și Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător – pentru a obliga Agenția de Mediu să emită în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii de către Uzina Metalurgică Moldovenească Autorizația de emisie a poluanților în atmosfera de la surse fixe valabilă până la 31 mai 2022.

În această perioadă, acest agent economic transnistrean urmează să implementeze toate recomandările prevăzute în decizia de refuz a Agenției de Mediu din 13.04.2022 expediată la cererea depusă de Uzina Metalurgică Moldovenească pe 14 ianuarie 2022.

De asemenea, conform aceleași decizii, făcându-se excepție de prevederile Legii privind protecția mediului înconjurător, ale Legii privind deșeurile și Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, Agenția de Mediu emite, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii de către Uzina Metalurgică Moldovenească autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor valabilă până la 31 mai 2022.

În aceeași perioadă, Uzina Metalurgică Moldovenească va implementa toate recomandările prevăzute în scrisoarea Agenției de Mediu din Nr. 13/495/2022 din 13 aprilie 2022.

Această decizie a fost luată în contextul în care Guvernul de la Chișinău a decis să procure energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria. Prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.

Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom la prețuri preferențiale, iar diferența este acumulată ca datorie istorică a companiei moldo-ruse Moldovagaz.

Cei doi agenți economici din Transnistria Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească sunt principalii contribuabili la bugetul regiunii transnistrene.

Uzina Metalurgică Moldovenească asigură influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene.

Concurența uzinei de la Râbnița nu este una loială față de alte combinate siderurgice similare din regiune, în special cele din România.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a explicat pe larg într-o investigație recentă cum funcționează schema afacerii cu fier vechi din România exportat în Transnistria.

Ilie Gulca
03/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii