Va fi creată o nouă instituție care va efectua controlul în domeniul asistenței sociale - Inspectoratul Social de Stat

Crina Dumitriu
23/11/2021

Inspecția socială care efectuează controlul de stat în domeniul asistenței sociale va fi eficientizată. Guvernul a avizat un proiect de lege privind eficientizarea mecanismului de inspecție și control de stat în domeniul asistenței sociale și consolidarea statutului Inspecției Sociale. Documentul prevede crearea unei noi instituții - Inspectoratul Social de Stat. 

Suplimentar, proiectul de lege conține prevederi pentru responsabilizarea autorităților administrației publice și prestatorilor de servicii sociale, indiferent de tipul de proprietate și de forma juridică de organizare. De asemenea, stabilește măsuri de responsabilizare a beneficiarilor în vederea declarării corecte a informațiilor privind situația de dificultate care poate conduce la stabilirea dreptului de asistență socială.

Conform proiectului, Inspecția Socială va fi redenumită în Inspectoratul Social de Stat. Acesta care se va constitui ca o structură organizațională separată în sistemul administrativ al Ministerului Muncii și Protecției Sociale și va exercita exclusiv funcțiile de supraveghere și control de stat în subdomenii sau în sfere de activitate ale ministerului.

Președintele Comisiie parlamentare pentru protecția socială, Dan Perciun, a declarat pentru Anticorptie.md că Inspecția Socială activează în prezent cu un număr extrem de mic de angajați.„În Inspecția Socială, ca să înțelegeți, sunt undeva patru oameni, doar patru oameni în țara asta care verifică ajutorul social, în Direcția servicii sociale la fel sunt vreo patru persoane, în condițiile în care statutul prevedea 25 de angajați, în total sunt undeva nouă”, a precizat Dan Perciun. Potrivit oficialului, 80 la sută din toate cererile verificate de inspectorii sociali „sunt cu încălcări”, iar 50-60 la sută din toate aceste încălcări au atras plăți nejustificate către beneficiari. „Deci este un câmp foarte larg de lucru pentru a exclude, în primul rând, aspectul politic al acestor plăți”, a precizat deputtaul PAS.

 

Crina Dumitriu
23/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii