Validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, amânată din nou. Instanța a admis recuzarea judecătorului

Anticoruptie.md
18/06/2018
Foto: captură privesc.eu

Validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău al lui Andrei Năstase a fost amânată din nou, după ce instanța a admis luni, 18 iunie, cererea înaintată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) de recuzare a judecătorului Valentin Lastavețchi, urmând ca dosarul să fie repartizat unui alt magistrat. Potrivit legii, data limită până la care mandatul primarului ales urmează să fie validat este 21 iunie.

În cadrul ședinței de judecată de luni, 18 iunie, reprezentantul socialiștilor l-a acuzat pe Andrei Năstase că ar fi încălcat Codul Electoral, calificând îndemnurile primarului ales de a ieși la vot drept agitație electorală. Ulterior, secretarul CECC, Vitalie Miron, a cerut recuzarea judecătorului Valentin Lastavețchi, punând la îndoială imparțialitatea acestuia, după ce magistratul a menționat că nu doar Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală, dar și oponentul acestuia, Ion Ceban. Instanța a admis cererea de recuzare a judecătorului Valentin Lastavețchi, urmând ca dosarul să fie repartizat unui alt magistrat pentru validarea mandatului lui Năstase.

Amânarea repetată a validării mandatului primarului ales a atras nemulțumirea susținătorilor Platformei DA, care au organizat un protest în fața sediului Centru al Judecătoriei Chișinău, scandând „Năstase e primar”, „Hoții” și „Jos mafia”. Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a declarat că tergiversarea procesului de validare a mandatului lui Năstase ar avea legătură cu votarea unor proiecte în cadrul Consiliului Municipal Chișinău. „La CMC sunt foarte multe întrebări incluse care merită să fie discutate, dar mai este chestiunea legată de planurile urbanistice, care domnul Năstase a cerut să fie excluse. Acum va fi tentativa de a legifera aceste încălcări”, a menționat Alexandru Slusari.

Potrivit legii, instanța de judecată adoptă o decizie privind validarea mandatului de primar în termen de zece zile din momentul în care a recepționat de la Consiliul Electoral de Circumscripție procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor. În cazul alegerilor din Chișinău, procesele-verbale au ajuns pe masa magistraților la 11 iunie, respectiv, termenul limită până la care trebuie să fie pronunțată o decizie este ziua de joi, 21 iunie. Codul Electoral prevede că „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”. Astfel, dacă mandatul nu va fi validat, municipiul Chișinău ar urma să fie condus de un primar interimar până la organizarea alegerilor locale ordinare din 2019.

Ședința de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase trebuia să aibă loc vineri, 15 iunie, dar a fost amânată de Judecătoria Chișinău pentru luni, 18 iunie, pe motiv că pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) au ajuns două contestații care vizează neregulile ce ar fi avut loc în turul doi de scrutin. Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) susțin că tergiversarea se face intenționat, pentru ca la primărie să se reușească finalizarea sau mușamalizarea unor scheme.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător din turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%. Astfel, pentru Năstase și-au dat votul 129.432 de persoane, în timp ce pentru Ion Ceban au votat 116.788 de alegători.

Anticoruptie.md
18/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii