Veniturile și achizițiile șefilor curților de apel în 2018 // Apartamente, mașini de lux și conturi pline

Mariana Colun
11/05/2019

Unii șefi ai curților de apel din Republica Moldova și-au cumpărat anul trecut mașini de lux, pentru care au achitat sume fabuloase și și-au mărit spațiul de locuit, luând credite de la banci. Alții însă nu au achiziționat nimic în 2018. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat declarațiile de avere și de interese ale președinților curților de apel din țară și ale adjuncților acestora, depuse pentru anul 2018 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații și cât au cheltuit pentru apartamente și mijloace noi de transport. 

Apartament nou pentru vicepreședinta Curții de Apel Cahul
Galina Vavrin, vicepreședinta Curții de Apel Cahul, conform declarației de avere și interese personale pentru 2018, a intrat în proprietatea unui apartament de 45,9 metri pătrați, pentru care a achitat peste 448 de mii de lei. Magistrata are un salariu de circa 22 de mii de lei pe lună, la care se adaugă pensia lunară de 12.750 de lei și cea de aproape șapte mii a soțului. Astfel, pentru a-și putea permite noua locuință, judecătoarea a contractat un împrumut de la bancă, în valoare de 454 de mii de lei, cu rata dobânzii de 7 %, scadent în 2027.

Mașini noi în garajele șefilor Curților de Apel Cahul și Bălți

Șefii a trei curțil de apel și-au completat garajele în 2018 cu mașini de lux. Bunăoară Ruslan Petrov, președintele Curții de Apel Cahul, s-a ales cu un Audi A6 fabricat în 2013, pentru care a achitat doar 10 mii de euro (!). Pe site-urile de publicitate, prețurile pentru un asfel de automobil pornesc de la 17 mii de euro, în funcție de dotări. Având venituri anuale de 411 mii de lei împreună cu soția, Petrov a împrumutat anul trecut, pentru a-și cumpăra mașina, 7.000 de euro, pe care trebuie să-i întoarcă până în 2023.

De două ori mai mult a scos din buzunar, pentru un Nissan Qashqai, vicepreședinta Curții de Apel Bălți, Aliona Corcenco. Magistrata arată în declarația de avere și interese că în 2018 a vândut cu 3.000 de euro un automobil mai vechi, de același model, iar în schimb și-a luat unul nou-nouț, contra sumei de 19.500 de euro. Tot anul trecut judecătoarea a luat un împrumut de 100 de mii de lei de la o bancă, bani pe care trebuie să-i întoarcă timp de trei ani, cu rata dobânzii de doar 5%. Veniturile Alionei Corcenco și ale soțului acesteia în 2018 au constituit aproape 500 mii de lei.

Și colegul Alionei Corcenco, Gheorghe Scutelnic, și el vicepreședinte al Curții de Apel Bălți, s-a pricopsit anul trecut cu o mașină nouă. Acesta a vândut o Toyota Avensis cu 40 de mii de lei, iar în loc și-a cumpărat un autoturism de zece ori mai scump - o Skoda proaspăt scoasă din uzină, pentru care a achitat 445 de mii de lei. La fel ca și colega sa, pentru a-și permite achiziția, Scutelnic a contractat un credit de 200 de mii de lei, scadent în 2021, cu rata dobânzii de 11 la sută. Veniturile magistratului în 2018 se cifrează la puțun peste 500 mii de lei, din salariu și pensie, la care se adaugă venitul soției, în mărime de 53 de mii de lei.

Mai bine de jumătate din șefii curților de apel nu au achiziționat nimic in 2018

Ceilalți președinți și vicepreședinți ai curților de apel Ion Pleșca, Nelea Budăi și Iurie Iordan, președintele, respectiv vicepreședinții Curții de Apel Chișinău, Dmitrii Fujenco și Grigori Colev, președinte interimar, respectiv vicepreședinte al Curții de Apel din Comrat, precum și Alexandru Gheorghieș, președintele Curții de Apel Bălți, nu au făcut achiziții importante anul trecut.

Ion Pleșca a declarat salariul de 368 de mii de lei și onorariile de avocat în mărime de 146 de mii ale soției. Din activitatea didactică președintele Curții de Apel Chișinău a mai câștigat opt mii de lei. În același timp, pensia pentru 2018 a magistratului a constituit 348 de mii de lei. Nelea Budăi, subalterna lui Ion Pleșca, a ridicat în 2018 un salariu de 304 mii de lei, la care se adaugă circa șapte mii din activitatea didactică. Pensia magistratei se cifrează la 153 de mii de lei, echivalentul a 12.750 de lei pe lună. Soțul judecătoarei a adus în familie 154 de mii din salariu și pensie. Iurie Iordan, și el vecepreședinte al Curții de Apel Chișinău, a înregistrat anul trecut venituri de 338 de mii de lei din salariul de la Curte și de la Institutul Național al Justiției. Soția sa a adus în familie 225 de mii de lei din salariu și o pensie de 57 de mii.

În 2018, judecătorul Dmitrii Fujenco a încasat de la Judecătoria Cahul și de la Curtea de Apel Comrat un salariu de 213 de mii de lei, iar soția sa a completat bugetul familiei cu alte 137 de mii. Adjunctul lui Fujenco, Grigori Colev, a câștigat anul trecut 276 de mii de lei din salariu, la care se adaugă patru mii din activitatea de președinte al comisiei pentru susținerea examenelor la Universitatea de Stat din Comrat. Soția sa, care este executor judecătoresc, a adus în familie alte 131 de mii. În conturile bancare ale celor doi sunt depozitate 214 mii de lei și 10.610 dolari, care le-au adus dobânzi de 11.500 de lei și 160 de dolari.

Împreună cu soția sa, Alexandru Gheorghieș, președinte al Curții de Apel Bălți, a adunat anul trecut, din salarii, peste jumătate de milion de lei, mai exact 511 mii. La bancă cei doi au depozitat 126 de mii de lei.

Mariana Colun
11/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii