Vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, și-a cumpărat elicopter

Mariana Rață
18/07/2016
sursa foto: facebook / Victor Strătilă

Vicepreședintele Comisiei Naționale de Integritate, Victor Strătilă, și-a împlinit, în 2015, un vis. Funcționarul și-a cumpărat un elicopter.

Totodată, potrivit declarației de avere, Strătilă și-a cumpărat anul trecut un apartament de 29,5 metri pătrați, după ce și-a vândut cota-parte din apartamentul mai vechi, de 54,6 metri pătrați, cumpărat încă în 2000. Noua locuință l-a costat pe Strătilă 180 de mii de lei, iar din vânzarea cotei părți din vechea locuință, înstrăinată în decembrie 2015, funcționarul a obținut un venit de 83 de mii de lei.

Elicopterul lui Victor Strătilă, testat de noul proprietar

Cea mai curioasă achiziție din 2015 a vicepreședintelui CNI este însă un elicopter pe care l-a procurat la o licitație cu strigare. Elicopterul Ka-26 l-a costat 103.600 de lei. Mijlocul de transport a fost produs încă în 1975.

Contactat de anticoruptie.md, Strătilă a confirmat că a intrat în proprietatea unui elicopter, precizând că este un fan al acestor aparate de zbor. Vicepreședintele CNI a evitat să ne ofere mai multe detalii, recomandându-ne să vedem ce a scris despre elicopter pe pagina sa de facebook.

„Este unul din cele circa zece elicoptere care au avut „norocul” să rămână în Moldova. Restul din 105 helicoptere, câte a avut Moldova la obținerea independenței, au fost vândute în diferite țări. Probabil acesta va fi singurul elicopter de acest tip care va mai zbura în Moldova. Primul zbor îl planificăm pentru primăvară. Până atunci vom lucra la certificări, modernizare și aspect estetic. Sunt bineveniți în echipa noastră toți cei cu inima deschisă pentru zborul cu helicopterul!”, scria Strătilă în noiembrie 2015.

În 2015, Victor Strătilă a obținut venituri de 74 de mii de lei și a contractat un împrumut de 70 de mii de lei. În 2016, funcționarul a mai împrumutat 9.500 de euro, ambele fără termen de scadență și fără dobândă.

Donciu a rămas fără un apartament

Anul 2015 a adus schimbări și în declarația de avere a președintelui CNI, Anatolie Donciu. Acesta și-a înstrăinat apartamentul pe care îl avea în proprietate din anul 2008, când l-a primit drept moștenire. Bunul, estimat anterior la prețul de 298 de mii de lei, a fost comercializat anul trecut cu exact aceeași sumă.

Donciu mai indică în declarația de avere pentru anul trecut venituri din salariu de 85 de mii de lei, alte aproape 59 de mii de lei din activitate didactică și o pensie de fost angajat al CNA în valoare de 110 mii de lei.

Membrii CNI Dumitru Prijmireanu, Vera Lupu și Leonid Morari nu indică schimbări de proprietăți în declarațiile de avere din 2015. Prijmireanu a obținut anul trecut un salariu de 88 de mii de lei și o pensie de 56 de mii de lei. Vera Lupu, pe lângă salariul de la CNI de 74,5 mii de lei, mai declară un venit de 63 de mii de lei din darea în locațiune a unui spațiu, iar Leonid Morari a obținut anul trecut un salariu de 85,9 mii de lei și o pensie de 71,3 mii de lei.

 

Mariana Rață
18/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii