Anatol Mătăsaru a protestat luni, 27 mai, în fața mai multor instituții ale Ministerului de Interne, indignat că la aproape 5 luni după ce a fost agresat de către președintele de onoare al Partidului Șor, Valeri Klimenko, poliția încă nu a elucidat cazul.
”Poliția a invocat deferite motive, ba că nu are acordul Comisiei Electorale Centrale, ba că Klimenko are telefonul închis. Se creează impresia că se tergiversează inttenționat examinarea cazului, deoarece partea vătămată este Mătăsaru, pentrru că am organizat de mai multe ori proteste anticorupție în legătură cu fărădelegile din sistemul polițienesc. Este evident că se aplică standarde duble. Să luăm cazul lui Grigorciuc, care a fost imediat încarcerat și riscă să facă ani grei de închisoare pentru că i-a tras o palmă deputatului Sîrbu. Iar eu am fost lovit drept față într-un loc public, mi-a deteriorat camera, nu mai zic de înjurăturile cu care a operat politicianul, iar ancheta bate pasul pe loc”, ne-a declarat activistul.
Anatol Mătăsaru a precizat că după ce a protestat la Inspectoratul General de Poliție, i s-a promis că va fi primit marți în audiență de către Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al instituției.
Solicitat de către portalul Anticoruptie,md, Lucian Garea, ofițerul de poliție care gestionează cazul, ne-a comunicat că Valeri Klimenco nu a dat curs mai multor citații. ”Inițial nu am avut dreptul să-l audiem fără acordul CEC-lui pentru că era candidat electoral. După alegeri Klimenco a fost plecat o perioadă din țară. I-am trimis mai muulte citații, atât în scis, cât și în formă verbală, dar nu a făcut act de prezență. Astăzi am reușit să discut la telefon cu domnul Klimenco și mi-a dat asigurări că va veni până deseară, în cel mai rău caz, mâine dimineață. Imediat cum îl voi audia, voi lua și decizia. Nu are nimic aici politica, fiecare trebuie să răspundă pentru fapta comisă”, ne-a declarat polițistul.
Incidentul s-a produs în ziua de 9 ianuarie 2019 în fața sediului CEC, în timpul unei acțiuni de protest a Partidului Șor. În timp ce Mătăsaru filma, de el s-a apropiat Valeri Klimenko și l-a întrebat injurios de ce îl filmează. „M-a apucat de gât, m-a lovit și mi-a aruncat camera pe carosabil. Nu înțeleg de ce m-a atacat... Nu îl filmam anume pe el, filmam evenimentul. Eram în spațiu public. Toți cei pe care îi filmam, inclusiv Klimenko, participau la o manifestație. Bănuiesc că am surprins un moment care i-a deranjat. Manifestanții erau invitați să se semneze într-o listă”, a relatat Mătăsaru.
De cealaltă parte, Valeri Klimenko, solicitat de reporterul Anticoruptie.md, s-a arătat indignat de faptul că îl „apără” pe Mătăsaru. „Voi trebuie să apărați interesele jurnaliștilor, dar acesta [Anatol Mătăsaru] nu este jurnalist. Ce fel de activist este el?! Este un dobitoc, un potlogar!... Din câte știu, el nu apără interesele societății, ci se gândește doar la el. Cu ce drept să mă filmeze? El m-a trimis la origini, m-a numit hoț. De unde să știu eu că nu avea un ciocan în mână, că e un nebun care vrea să mă ucidă?”, s-a justificat politicianul.
Valeri Klimenko a candidat pe lista Partidului Șor în Circumscripția uninominală nr. 49, care include teritoriul din stânga Nistrului. Klimenko a fost lider al Mișcării „Ravnopravie”, care l-a promovat pe Ilan Șor în fotoliul de primar al orașului Orhei.
Valeri Klimenko s-a născut în Federația Rusă. După ce s-a stabilit la Chișinău, a lucrat ca jurnalist la publicaţii de limba rusă. A fost membru al diferitor mişcări prorusești, a condus Congresul Comunităţilor Ruse din Moldova. A fost consilier în Consiliul Municipal Chișinău. El s-a făcut cunoscut opiniei publice printr-un discurs șovin și atacuri la adresa românilor. În timp ce Klimenko deținea funcția de consilier municipal, Procurtura Anticorupție i-a intentat un dosar penal pentru delapidarea fondurilor din bugetul local. Klimenko a calificat dosarul drept o comandă politică.
Amintim că și Ilan Șor i-a amenințat cu răfuială fizică pe unii lideri ai opoziției și pe jurnaliști. Șor a spus că îi va pedepsi când va ajunge la putere pe cei care scriu de rău despre simpatizanții săi.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii